penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Friday, March 22, 2013

Diserang Demam!!!

Assalamualaikum.. Ya Allah lamanya rasa tk menulis disini.. diri ini sgt la bz kebelakangan ni dicampur ngan kemalasan yg melampau.. By the way, entry2 yg bakal diupdate sudah boleh dikira basi, but still nk citer as a memory tuk tuan tanah kedaung ni yer..

Kami satu family dilanda demam!! Mula2 Qaireen, pastu Qaleesya, then aku.. penutupnya adalah my hubby.. haaa amik. Tapi kt entry cuma akan dipenuhi gambar Qaireen saja coz yg lain2 tk no pic ok coz Qaireen yg paling teruk dan demam plg lama.. bikin ibu risau sgt.

Qaireen start demam 1 Mac tu.. aku ni plk ada dinner kan mlm tu.. paksa rela gi keje plus dinner coz im a committee members. Tima kasih suami tercinta coz sanggup cuti jaga anak. Love you sesangat.. auwww.. jgn ada yg muntah ijo yer.. so, dah bawa ke klinik dapat la ubat demam and antibiotik. Bila makan ubat dia jadi sihat.. ok main2 sume..makan sume ok.. not to worry kan.. after 3 days dia still demam on and off.. so, monday morning tu bawa ke klinik lain plk since suhu badan dia naik cecah 39++.. tk boleh jadi ni kan.. so, doc kasi surat suruh refer hospital coz dikhuatiri kena denggi.

cian budak domok ni demam.. aku jaram ngan air asam nk kasi suhu dia turun.. tp turun pun gi 38 jer.. huk huk huk.. (ibu tk tido coz risaukan dia.. kul 3am dia merengek nk tido ats riba..)

So, we all laki bini decide bawa ke Hospital Sri Kota Klang coz kalau kena admit pun it is a panel hospital utk insurance qaireen.. leh claim insurance.. nk gi hospital pantai klang cam jauh plk.. bila sampai hospital, diberitahu yg pediatric ward full. So, outpatience je.. takpelah, nk cek darah dulu kan.. after jumpa doctor.. diaorang bagi satu katil kt wad kecemasan.. Qaireen perlu dimandikan.. sebab dia tk nak langsung kt nurse, ibu mandikan dia.. kesian sgt coz dia menggigil kesejukan.. dari start mandi sampai habis melalak jer..

Lepas mandi kena rehat jap then nurse dtg masukkan ubat kt montot dia.. nampak nurse terus melalak.. sabor jelah dik.. nurse ckp kena ensure suhu badan dia turun dulu baru leh amik darah for blood test. Maka berkampungla kami disitu hampir sejam baru nurse dtg cek suhu lagi.. suhu turun sket then prepare tuk amik darah. Budak kecik ni meronta2 (kuat sungguh dia.. dah kena balut sebelah badan pun masih meronta lagi.. dua org nurse plus ibu kena pegang dia.. bayangkan lah betapa kuatnye dak kecik ni! Dah tu nk amik darah amik masa lama coz tk jumpa urat.. sape suruh debab sgt.. nk cari urat pun payah.. yg dia dah melalak sampai merah padam dah.. OMG anak oh anak...

Alhamdulillah.. finally dapat gak amik darah. Then kena tunggu result plk.. dlm 2 jam gak.. melangut la kami tgk kartun kt tv sampai muak.. lepas tu doctor panggil nk reveal result.. syukur, no denggi, xde H1N1 cuma ada kuman sket dlm darah.. doktor kasi ubat dan antibiotik baru, must consume within 5 days...

Total charge for all the treatment and consultation is RM450... sekian.  Sib baik leh claim kan.. heheheh..



anak dara ni asyik main jer.. tk reti dok diam.. naik turun katil.. sabor jelah.. ok, see u next entry.. :)


No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)