penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Thursday, May 23, 2013

Bawa anak2 bermain @ Setia City Mall

Assalamualaikumm...

10 May lepas, we all cuti coz bawa Qaleesya for her ENT appointment kt Hospital Sg. Buloh.. Lepas tu terus ke Shaklee amik stock org order.. petang tu ingat, bawa anak2 gi main la.. sian diaorang dh lama tk kuar main2.. Maka zasss ke Setia City Mall ni. Kat sini ada big outdoor playground. Bebudak suka la.



Interframe dulu.. bam bam ni sgt manja sejak nk dapat adik ni




Happynyer diaorang main.. tk sempat snap sume yg diaorang main coz sibuk jaga diaorang.. lepas main kt playground gi tgk ikan kt kolam lak.. mmg byk ikan dlm kolam tu.. Dah tu diaorang berlari2 kt padang ni plk.. mmg best, hijau giler.. rumput cantik jer..





dan pengakhirannya aku sakit perut coz berlari kejar Qaleesya coz dia melulu ke kolam.. risau anak jatuh kolam, lupa yg diri tu pregnant.. sudahnya berjalan pun sakit. Jawapannya balik jelah.. huk huk huk.. apapun, lepas ni kena tunggu second trimister baru leh bawa diaorang kuar lak.. ibu tk larat nk jaga.. demi kebaikan.. heheh...


Alhamdulillah.. rezeki dariNya :)

Alhamdulillah.. Q&Q bakal dapat adik.. syukur kehadrat Allah ats kurniaan ni.. as planned mmg Qaireen 2 tahun je, we all nk tambah keluarga. Allah makbulkan doa kami. Sebelum dapat tau ni mmg aku dah start rasa pening2.. buat keje sket rasa pening.. rehat jap.. pastu aku start muntah2 lendir.. muntah ni dtg bila aku pregnant jer.. so, dah boleh agak. Tapi tk nak wat test lagi, saje tunggu time period dulu.. 30/4 period dah lewat dua ari. So, aku wat la test kt umah.. mmg sah pregnant.. dua kali wat test, dua2 positif.

7 May, gi Umra wat check up.. syukur.. dah 5 minggu.. moga kandungan ni sihat hendaknya dan xde masalah. Aku skang mmg mabuk teruk gak.. makan ok, ada je selera tapi pastu muntah habis.. kali ni pregnant mmg xde specific time kena alahan ni.. pagi kena, tengahari petang malam.. pun kena gak.. sabor jelah.. hubby ckp, bila start mual2 tu tandanya roh dah ada.. itu adjustment process body nk terima roh baru dlm badan.. jadi kena byk sabar.. bukan senang katanya.. luckily dpt suami yg memahami dan ringan tulang. Sejak pregnant ni mmg balik keje je aku dh tk masak..mmg flat abis. Badan mmg rasa lemah jer.. bukan buat2 tau.. mmg lain alahan kali ni. Ari2 tapau jer.. sib baik suami tk kisah.. anak2 pun byk dia yg uruskan.. keje umah pun aku buat mana yg mampu jer. Kt ofis lagi la.. tgk laptop pun aku rasa nk muntah.. ni ari ni kira ok sket.. ku gagahkan diri update apa yg bertangguh ni..

Tiada apa yg kuharapkan moga kandungan ni selamat, sihat hingga sampai saat dilahirkan.. amin...

Balik kampung.. ooo balik kampung...

Assalamualaikum.. haish. lama tul tk berhapdet blog ni. Tuan punya blog sgt la malas nk update blog kebelakangan ni. Ni pun paksa diri, byk sgt dah sawang2nyer..

Ni boleh dikira entry basi coz berlaku pada awal bulan aritu..alah sempena mengundi tu.. we all amik peluang balik Johor. Dah lama giler tk balik. Last time balik hujung bulan December kot.. haa lama kan, kan?? We all gerak after Subuh, this time gerak anak2 awal,mandikan siap2... Qaleesya masuk keta jer terus sambung tido balik. Si Qaireen plk, sibuk tanya "eh kita nk gi mana ni??" Dia ni mmg payah sket nk tido dlm keta.. kalau tido pun jap2 jer..

Alhamdulillah, perjalanan kitaorang smooth je.. selepas melaka kot, jalan sebelah jem teruk.. rupanya lori sayur terbalik.. bertaburan sayur kt jalan.. dia punya jem mak aiii berkilo2 meter la panjang nyer..

terukkan??


budak ni plk qada tido.. tu pun tk lama dlm setengah jamlebih je kot.. dah jaga. Skang ni dia sgt suka pakai tudung. Bila tgk aku pakai tudung je, dia pun sibuk "nak kudung" hahaha tudung jadi kudung... apa2 jelah dik oiii.

 Kami berhenti jap kt Machap, isi perut pekena Mee rebus. Dan ada satu kejadian telah berlaku disini.. si Qaireen ni, entah mcm mana.. ngah elok2 dok kt kerusi sekali terlentang ke belakang. Gedebuk kepala jatuh ke lantai.. tanjat iiiioollss tau!!! maka kedengaranlah satu R&R Machap sore aku menjerit terkejut tu... glamour iolls hahahha.. tapi mmg berderau darah. Qaireen menangis, tapi tk lama.. luckily xde bengkak ke apa kt kepala tu.. tangan pun tk cedera. mungkin sebab pakai tudung kot.. Alhamdulillah...

Setelah selesai semua kami meneruskan perjalanan ke JB. Dlm kul 10.30 dah sampai Johor.. cadang nk gi muzium johor.. saja jenjalan.. tapi muzium ngan renovate lak.. so, terus gi Aeon Tebrau City..cari kasut. Gile jauh cari kasut kan, cam la kt sini takde kedai kasut. Ntah apa2 aku ni.


hadoiii penat mengejar bebudak aktif ni. sementara tunggu abah beli kemeja, diaorang lari sana sini.. last2 aku suruh salesman Jeep tu pegang hanger baru diaorang dok diam. Haa amik ko!!! kang abg tu rotan baru tau. Ni la racun, ni la penawar...

Lepas shopping sket2, zasss balik umah in law. mak mertua masak lontong laaaa... perh sedap seih.. lepas makan, sembang2 jap.. solat, terus zzzzzzzzzzzzzz... serius sgt letih disitu. Malamnya we all x kemana2.. lepak umah jer.. tgk masterchef.

Soknyer, pun tk kemana2..mmg nk relax jer. Tapi malamnyer in laws ajak kuar dinner kt luar, then in laws dan adik2 ipar balik umah kami lak melencong ke Danga Bay.. mmg hajat nk bawa anak2 main. Perhhh lama giler tk jejak Danga Bay, last jejak 5 tahun lalu. Padahal balik johor selalu gak, tapi cam malas nk kesini.

anak2 mmg teruja habis bila sampai sini. Memula we olss naik train dulu, tapi nampaknya dlm gambar ni aku yg terlebih teruja...hahahhaha RM4 per person. Patutnya Qaireen dah kena bayar coz dah dua tahun, tapi diaorang pulangkan balik token tiket, ingat dia ni bawah umur lagi kot.

Yaaaa tren ni kami yg punya.. sewa khas uollsss... sepanjang2 tren ni kami je yg naik.. kah kah kah... conquer tk hengat!!


Selepas naik tren.. cuba permainan lain plk.. yg pasti mak bapak pun join naik sekali. Sape yg nk enjoy ntah...

ngah tunggu turn nk naik cawan kt belakang tu.

xde keje snap gambar sendiri ngan si bobot ni.. keh keh keh


Serius nyesal naik cawan ni.. kecut perut aku weihh!!! rasa cam nk terpelanting kt luar bila dia pusing. dah la aku pegang Qaireen.. dak bobot ni dah melalak dah.. aku peluk dia kuat2.. mmg pening.. dah la aku ni baru berbadan dua.. mmg amik risiko gi naik benda alah ni.. en somi dan qaleesya happy disitu ceh!!! Korang, tolong jangan cuba yer.. unless ada hati yg kental.. i fragile uoolllsss... heheheh


Pelbagai permainan ada kt sini.. malam yg we olls pegi tu, tk ramai org.. maybe org sibuk nk tgk keputusan pilihanraya kot.. jadi mmg tk perlu tunggu lama nk main sesuatu. Kapal ni for sure aku tk naik.. tgk pun dah kecut perut.. ko gile apa nk naik sume liza..

yg kuda pusing ni, Qaleesya & Qaireen tk nak naik lak..

ibu jer yg tgk camera..dua lagi tu teruja ngan benda lain.

Dah penat jalan2.. perabih token bg bebudak ni naik benda ni..main la korang sampai puas..

keta ni jer dia ulang naik sampai habis.

Last skali bergambar berlatar belakangkan kapal yg berwarna warni tu.. dah tu jer.. pastu terus balik umah.. dah penat dah..


budak tecit ni berjubah.. pakai jubah yg tokwan beli kt mekah.. pastu xnak buka dah.. tido pun pakai jubah, sampai berpeluh2..

yang si kakak ni wat hal sendiri.. main sensorang coz cousins dah gi school... main la sampai lebam..

Hari isnin tu kan Selangor cuti, so we ollss gerak balik dari Johor dlm kul 4 ptg cam tu.. sampai Klang dlm kul 10 lebih.. pergh penat giler.. sok nyer nk keje.. but still happy coz dpt balik jenguk org tua yg baru balik dari umrah.. :)

Thursday, May 9, 2013

Happy 2nd Birthday Qaireen Hafiyya..

Assalamualaikum.. amboi lama tul tk berblogging rasanya... diam tk diam, si kecik Qaireen dah pun menjejak usia 2 tahun pada 26 April lepas.. baru ni ibu dapat update citer besday dia. Kalau last year wat celebration kt Taska..tahun ni tk begitu. Ibu xde masa nk wat preparation betul2.. cuti pun susah nk amik.. makanya, ibu dan abah buat mana yg termampu jer..

 60 pcs goodies bag yg berisi makanan utk kawan2 Qaireen kt taska.


dan 80pcs cupcake yg ibu buat sendiri.. deco sendiri.. bukan tak boleh tempah jer.. tapi walau sebusy mana pun, ibu cuba buat kek sendiri utk anak ibu... rasa lebih bermakna.. :)  Ini utk Qaireen makan2 dengan kawan2 kt taska. This year no big cake coz ia ibu tk berapa sihat.. hope Qaireen happy dengan apa yg ibu buat ni.. tapi sebenarnya mmg dia happy pun. Uolls tahu tak, dari awal bulan 4 lagi dia dah dok nyanyi "happy birthday to adik".. then bila siap cupcake ni.. dia tgk.. dia ckp.. wah cantiknya.. happy birthday to adik ye ibu... heheh.. bijak anak ibu ni.. cupcake ni aku bagi gak kt cikgu2 tadika Qaleesya sket.. byk budi diaorang kt aku.. heheheh...

Malamnya. kami sekeluarga keluar makan.. tk kemana pun, just gi Windmill kt Plaza Masalam.

birthday girl makan spagetti bolognese, pas tu belasah roti je byk ngan mentega.. mana tk bam bam..

dah besar anak ibu ni.. sob sob sob.. rindu masa awak baby dik..

kakak ni main jer...

waiting for the food. abah fikir apa tu bah??

untuk anak2.. fav diaorang

ibu ngan abah choose d same menu.. sampai tk habis makan.. dlm tu ada nasi, kambing, ayam.. byk giler..

adik oh adik.. jap nyer ibu rasa adik membesar.. skang dah petah berkata2..

ibu doakan bam bam ibu ni sihat sentiasa.. jadi anak yg solehah, bersopan santun, berakhlak mulia.. cerdik akalnya.. berjaya dunia dan akhirat.. ibu, abah, kakak love you sooo much.. happy 2nd birthday Puteri Qaireen Hafiyya bt. Hashim...