penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Monday, July 15, 2013

Berbuka di hari cuti!!

Assalamualaikum... Selamat berpuasa semua.. hai dh lama tk update skali nk update entry kt compose tu tk boleh la pulak.. kena guna HTML.. payah sket la, especially nk edit ke apa.. apa kes yek? ada sesiapa tau? Wokay, ari ni dah pun 6 ramadhan.. jap jer masa berlalu.. aku plk asyik menghitung hari nk balik kg. Rindu weih.. dah 6 bulan tk balik kg.. Kalau hari biasa, i mean hari keje la aku beli jer lauk kt bazaar ramadhan.. tu pun ada yg menepati citarasa ada yg tidak. Harga sudah pastilah melambung dari bulan tk puasa.. daging goreng kunyit dua sudu pun dah RM3.. gila ke apa??? Tapi takpelah.. anggap jelah tu rezeki peniaga.. ko jgn byk komplen liza.. nk murah, sedap masak sendiri.. chewahhh sedap ke?? ahhahahahah.. by the way, aku ni bukan la malas ke apa nk masak masa bulan hari keje ni.. tapi memandangkan keadaan aku cam ni, en hubby ckp tk perlu masak utk berbuka. Nanti terkejar2 aku gak yg penat.. masak utk sahur jer.. so sahur mmg aku tk culas memasak.. ala masak simple2 jer.. kami dua org je pun nk makan. Time sahur, banyak mana sgt ko nk makan kan.. So, masa hari cuti la aku qada masak.. masak2 yg best2 tuk suami tercinta.. hari sabtu lepas, teringin nk makan gulai nangka ikan masin. Perghh.. teringat gulai yg mak wat.. berkali ganda sedap dari yg aku masak. Air tangan mak mmg tiada tandingan.. even ikan goreng pun sedap. Alahai.. rindunyaaaa... sob sob sob.. berbalik kepada citer aku tu. Aku tk masak byk jenis lauk. Buat Gulai Nangka ikan masin tu, ulam timun, sambal belacan (harus ada ni.. barulah kick), ayam halia tuk anak.. kuih lak, buat buah melaka a.k.a onde2..




Ni pulak kuih muih yg ada.. kuih tepun pelita dan cara berlauk tu hubby beli kt bazaar ramadhan


Hari Ahad lak, buat nasi ayam dan murtabak mini.. sume resepi amik di internet hokay.. alhamdulillah.. sedap nasi ayam tu walau masak tanpa boleh merasa .. suka tgk en. hubby makan bertambah.. hilang segala penat lelah memasak.. tak kisah la masak yg hari sabtu mahupun hari ahad.. dia makan dengan berselera sekali..ke sebab lapar hahahhah..



Alhamdulillah.. inilah rezeki berbuka kami.. k, tak nak tulis panjang2 lagi.. nk gi solat..jumpa lagi dilain entry.. tu pun kalau rajin la. Skang ni buka blog nk update jer.. rasa malas tu dtg mencurah2.. Assalamualaikum..