penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Thursday, October 24, 2013

Citer Weekend, tak boleh ke dok diam2?

Oh.. seperti biasa pasti akan ada citer2 basi yg baru nk hapdet. Maklumlah tuan tanah bukannyer ada byk masa selalu mcm hari ni.. shhh.. big boss sume xde gi Jakarta.. jadi seksitary boleh huha update blog kekekek... (seksi sgt ler yer.. seksa ada lah!). By the way, citer ari cuti Sabtu Ahad seorang wanita bekerjaya yg xdak maid mcm ni la.. hari Sabtu tu of course la membizi ngan keje2 rumah.. membasuh baju, mencuci bilik air, mengemas rumah yg kenkadang dah mcm kapal pecah, mengemop lantai bla bla bla.. walau cek ni preggy 7 bulan.. alhamdulillah.. masih diberi kekuatan dariNya tuk membuat semua keje2 ni..(hasil consisten amik supplement shaklee.. kikiki.. promote jgn tk promote). Dulu masa dok flat, gatai nk rumah dua tingkat kan.. haaa skang amik hang! Nak kena kemas atas bawah + 3 bilik air.. mampu?? InsyaAllah mampu.. tapi bila org boyot ni mengemas, kena slow and steady.. tk boleh rushing2.. kang baby asik nk mengeras jer.. janji siap. En hubby dah bising, buat keje byk kang sakit perut.. tapi nk wat cane.. dapat isteri degil ni.. biar sakit badan, asal mata dan hati tenang tgk umah bersih..wah gituuu... so wat itu wat ini.. tgk2 hai.. dah kul 1pm.. alamak tk masak lagi ni.. lepas ngemas sume, masuk dapur masak lunch simple2 jer.. (sib baik en. somi tk cerewet). Masak lomak cili api udang dan kacang, ikan cencaru bakar, goreng terubuk masin dan bawang cili.. siap! Giler nyer simple lunch.. tapi suami makan bertambah.. tak tau la sebab sedap or sebab lapar coz dah lewat makan tengahari.. tk kisahlah janji perut dia kenyang dan dia happy.. apa lagi nak kan?? Lepas solat sume.. baru ler boleh rehat sket.. kenkonon nk lelap jap.. emmm xde maknanya.. otak berfikir project lain plk.. apa la ko ni Liza.. tk boleh dok diam. Anak2 sume tido termasuk suami ku sekali.. cek buat per? Haa ni la projeknya...

Teringat stok biskut anak2 dah habis.. tk sempat restok.. so plan baking Choc Chip biscuit for them.. bahan2 nk buat pun ada.. apa lagi.. teruskan project..

 Inilah hasilnya.. dapat dua balang cookies.. tau bertahan berapa lama?? dua hari jer.. dalam dok bakar tu pun anak2 dah mai dok kutip amik kt dapur.. suka bila diaorang puji sedap.. hilang sume penat ibu tau...(kids don't lie right??? lol)

Hari Ahad I cuti wat sume benda.. en. somi bagi kelepasan utk isteri berehat coz bekerja keras ari sabtu tu hahahha.. ni yg sayang kt laki berganda2 ni.. kain baju sume dia basuh, ohhh my hubby masak skali tuk ari tu.. kalau dia yg masak,for sure western la.. masakan melayu hubby cek tk reti masak k.. spagetti oleo with meatball for lunch.. sedap hingga menjilat pinggan.. (tp xdelah aku jilat pinggan tu) hahahah...Thank you yang.. i love u... petang tu hubby ckp nk bawa anak2 pi main beskal kt taman.. tapi tetiba jer dengar org potong rumput kt umah sebelah. Apalagi aku pun panggil la baiya tu soh potong rumput umah aku sekali.. RM20 tuk laman cek yg sekankang kera tu.. takpelah.. rumput kt situ pun dah panjang.. so, en hubby sorang jelah pi bawa anak2 main kt taman. Isteri dia monitor org potong rumput sambil wat benda nih


Taraaa!!! cer teka cer teka apa kebenda nih??? Tgk ada susu, ada roti.. jom buat Puding Roti.. selagi ada benda nk buat, ada jelah projek nya.. buat puding roti ni senang yg amat.. meh nk bagi resepi sket kot sapa2 nk cuba wat puding resepi versi mudah.

Bahan2:
Roti Gardenia dalam 8-10 keping
Susu cair satu tin
Mentega 2 sudu besar
Gula 4 sudu besar
Telur 3 biji
Esen vanilla 1/2 sudu kecil

Cara2:
- Roti Gardenia tu korang koyakkan/potong empat setiap keping then letak dlm satu bekas
- Tuangkan susu cair ke dalam roti tu.. rendam kan dlm 15 ke 20 minit.. (sambil2 tu korang boleh prepare yg lain)
- Pukul butter dan gula hingga kembang
- Masukkan telur dan esen vanila, pukul lagi hingga sebati
 - kemudian masukkan la roti yg korang rendam ngan susu tadi tu.. tekan2 sket guna whisk agak2 separa hancur roti tu, boleh la masukkan ke dalam loyang yg telah digris ngan butter.. then boleh la hias sesuka hati, nk letak kismis boleh.. nk letak badam keping pun boleh. Ikut citarasa sendiri.
- Bakar pada suhu 175 celcius selama satu jam.. (ikut oven masing2 la yer)
- Dah masak sejukkan dulu baru terbalikkan dan letak ke dalam bekas yg bersesuaian..sedap dimakan ketika suam mahupun sejuk..

Hasilnya...


Wallah!.. Yummy2. Anak2 balik dari main kelaparan terus serbu puding ni.. separuh habis.. bertahan sampai malam jer.. next time boleh buat lagi.

So, tu jelah citer weekend aku.. selamat mencuba resepi puding roti simple ni yer.. :)


No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)