penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Thursday, October 24, 2013

Dugaan mengandung..

Dugaan datang silih berganti.. mengandung kali ni mmg byk dugaannya.. awal pregnancy, accident terlanggar bontot keta org.. ni kes terlelap masa jem turun fly over nk masuk Federal Highway.. aku dari arah Subang.. dah free gear.. tetiba terlelap.. coz keta berada dlm keadaan menurun.. maka walau dah free gear pun, keta ttp jalan.. kedebummmm!!! langgar keta Wira kt depan. Pemandunya chinese lady.. dah mmg salah aku, ketepikan keta.. turun tgk bumper blakang keta dia dah senget.. keta aku pun kemek sket kt depan.. plat no. retak.. huhu.. cedih2.. benda dah nk jadi.. aku kasi name card aku, suruh dia gi bengkel tgk baper kena.. then bgtau.. masuk office perasan berbaur.. sedih tgk keta.. syukur aku tk apa2.. call hubby bgtau takut dia marah ke apa.. keta dah kemek kt depan tu. Alhamdulillah.. hubby suruh relax.. keta boleh baiki katanya.. aku tk apa2 dah syukur.. nyawa lebih penting. I love u more sayang.. thank you... Luckily tuan punya kereta tk claim apa2.. by the way, kami bayar gak sejumlah wang.. yelah.. kita dah langgar org tkkan nk wat tak tau jer..


ni pulak admitted bulan 8 ari tu.. kes kurang air dlm badan dan protein tinggi dlm urine. Semuanya sebab demam 4 hari, tk lalu makan.. asyik muntah jer.. at last admitted kt hospital. Masuk 6 botol air..




 Boring giler dok kt wad ni.. rindu anak2 kt umah.. ingat best kena masuk air ni, payah sungguh tau.. nk kencing, nk buang air besar, nak mandi..usung la benda alah ni.. kesana kemari..  sib baik admit dua ari jer.. tu pun tk boleh rehat..jap2 kena kejut amik darah la.. makan ubat la.. kencing la.. saborrrr jelah!

Dan baru2 ni, 9 Oktober 13.. sekali lagi aku accident.. kejadian berlaku dekat simpang tiga, tk jauh dari ofis hubby aku. Baru lepas hantar hubby dlm kul 7.45 cam tu.. accident ngan motor. Kisahnya, aku nk kuar simpang.. dah lama berhenti kt simpang tu coz byk keta motor.. pastu mcm dah clear sket, aku tgk motor tu slow mcm nk belok, so aku pun kuar la.. skali dia terus la.. laju lak tu.. bump! langgar aku.. serius terkejut makcik tau!! menggigil2 aku cari phone nk call hubby.. hilang semangat den! Lepas call hubby, aku kuatkan semangat kuar, benda pertama yg aku cek penunggang motosikal tu.. ok ke tak.. dua budak muda.. pembonceng bengkak bibir.. pemandu sakit lutut tapi xde luka kt mana2.. motor diaorang patah mudguard depan.. tk boleh jalan dah.. sibuk tanya nk gi klinik tak.. bebudak ni tk nak.. pastu baru aku rasa cam nk pitam..perut sakit coz perut terhentak ke stereng. Even aku pakai seatbelt tapi break mengejut.. kena jugalah..katanya perut dah besar. Aku terus duduk kt devider tu.. cuba tenangkan diri.. dalam hati doa "jgnla pitam kt sini".. mat2 motor berhenti punyalah ramai.. jadi attention kt situ. Dari jauh nampak hubby aku berlari dtg ke tempat kejadian. Sib baik la tk jauh dari ofis dia, kalau tak, tak tau camne aku nk handle sensorang. Ramai yg tanya keadaan aku, maybe diaorang tgk aku pregnant kot..muka dah pucat tk berdarah dah.. benda pertama hubby tanya aku ok tak.. yg aku ni sibuk suruh dia cek budak2 tu ok ke tak.. last hubby suruh aku masuk keta, rehat dulu. Biar dia yg settle..

At last, hubby bawa aku gi klinik cek keadaan aku dan baby.. bebudak yg accident ngan aku tu diaorang tunggu abg diaorang datang nk bawa motor. We all janji jumpa kt balai buat report. Nak claim insurans kan.. Keta aku kemek kt pintu driver ke pintu belakang..

 Oh my Alza.. habis kamu.. pintu depan ni tutup pun tk rapat dah..


calar balar :(

Keadaan motor yg accident ngan aku tu..

Dalam keta berulang kali minta maaf ngan hubby coz keta dah jadi camtu.. hubby mcm biasa kata "takpe.. keta rosak kita boleh claim insurans.. yg penting nyawa ayang dan baby.." sejuk ati i tau... :)

After check up, doktor kata me and baby ok.. just monitor kalau bleeding kena terus ke hospital. Doktor bagi ubat utk muscle dan suruh balik rehat.. makan tido.. i need more rest. So that day, xde keje ok.. tapi mana ada rehatnyer.. satu hari tu dipenuhi dengan ke balai polis dan syarikat insurans. Dengan laki aku skali tk keje on that day.

Kesimpulannya.. aku kena saman, penunggang motor ni pun kena saman coz dia xde lesen.. kos repair motor diaorang claim ats kaminyer insurans.. Sabtu lepas my Alza masuk bengkel.. 3 minggu estimation for repair.. nganga kami xde keta nk ke tempat keje.. luckily jiran sebelah rumah, dua org jiran ni tawarkan keta mereka utk kami guna.. Ya Allah.. untung sungguh dapat jiran baik cam ni.. moga Allah murahkan rezeki mereka dan balas kebaikan mereka dengan sebaik2 kebaikan.. amin...

Harap sgt my Alza cepat pulih dan kembali kepangkuan ku.. masa2 mula accident tu, mmg hubby la hantar gi keje.. tapi selepas raya haji aku drive sendiri.. try to gain my confident blk.. syukur boleh drive balik walau takut2.. nk harap hubby hantar selalu pun payah gak coz dia keje klang, aku keje pj.. ulang alik amik masa oooo...

Hopefully lepas ni xde apa2 lagi yg berlaku.. aku tahu segalanya yg terjadi ni ada hikmah disebaliknya.. terima kasih Allah ats ujian ini, kami jadi semakin dekat padaMu dan kasih sayang antara kami semakin kuat..

No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)