penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Friday, November 22, 2013

5 tahun sudah.. Happy Anniversary to us.

21/11/2008 to 21/11/2013.. Genaplah 5 tahun usia perkahwinan kami.. Kasih tercipta antara Liza dan Hashim..


Saat ini tanggungjawab yg terpikul dibahu mak dan ayah beralih ke bahu suami..

Tanda aku kini makmumnya..

dan dia kini imamku..

dengan nama satu ikatan yang sah.. halal bersentuhan.. Sebuah perkahwinan.





5 years with 2 kids around.. soon insyaAllah kita akan jadi berlima.. moga Allah panjangkan jodoh kita hingga ke akhir hayat.. moga rumahtangga yg dibina ini sentiasa berada dibawah rahmat Allah.. Moga kita lebih kuat menempuh dugaan yang akan mendatang.. moga kasih sayang antara kita terus erat dalam membesarkan permata2 hati kita.. I love you till my last breath..


Bingka Nestum

Sebelum masuk ke oven.. 


Hasil setelah dibakar.. nyum2...

Bingka Nestum ni merupakan percubaan pertama.. masa buat tu cam cuak gak, jadi ke tak jadi ni coz aku kalau bab agar2, bingka ni.. mmg failed sket. Tapi tawakal jelah.. follow resepi betul.. ikut teknik betul2. Hasilnya mmg memuaskan hati.. sedap!!!! Qaleesya pun suka makan.. nak2 plk bahagian atas tu garing dan rangup coz tabur nestum kan.. suka, suka, suka.. boleh la repeat wat lagi.  Aku skang mmg rajin try resepi kuih muih. At least kalau mertua dtg ke.. bolehla sajikan kuih yg berlainan.. xdelah memanjang kek jer.. bertambah sket saham tu.. hihihi.. maklumlah menantu perempuan sulung. Ok jom tgk resepi pada yg ingin mencuba buat bingka nestum ni tuk minum petang.. resepi diambil dari blog Juicy Cafe dan Kak Yatie (Sinar Kehidupanku).

Bingka Nestum

Bahan2:
 - 2 cawan tepung gandum*
- 2 cawan santan*
- 1 cawan susu segar*
- 5 biji telur gred B*
- 3/4 cawan gula pasir*
- 3/4 cawan susu pekat manis*
- 1 sudu besar tepung jagung*
- 1 sudu kecil garam halus*
- 2 sudu besar butter dicairkan*
- 1 1/2 cawan nestum original
- 1 sudu kecil esen vanila*
- sedikit pewarna kuning*

Cara2:
1) Panaskan oven 180' celcius. Blend sume bahan yg bertanda *
2) Masukkan nestum dan gaul sebati (menggunakan hand whisk atau senduk kayu)
3) Sediakan loyang, masukkan 1 sudu butter dan panaskan sekejap diatas api yg kecil hingga cair.
4) Tuang adunan yg diblend ke dalam loyang
5) Tabur bijirin nestum diatasnya
6) Bakar 50-60 minit @ sampai masak. Tunggu sejuk baru potong dan hidangkan.

P/S: Bagi mendapatkan permukaan yang garing, 5-10 minit terakhir tu gunakan api atas hingga perang permukaannya..

Selamat mencuba :)

Saturday, November 16, 2013

Resepi Cream Puff

Cream Puff ni dah dua kali buat. Pertama kali buat dapat pujian dari my hubby.. selang seminggu dia request nk makan lagi. Jadi buatlah lagi. Ada yg bertanya resepi Cream Puff ni.. so saya share yer disini. Dapat resepi ni dari FB Buku Resepi.. huii byk sungguh resepi kuih muih dan masakan disitu.. tinggal rajin tak rajin je nk cuba. Jom tgk camne nk buat Cream Puff ni.



Cream Puff with Custad Filling

Bahan2 Puff:
*125gm self raising flour @ tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
*100gm butter
*250ml air
*1/2 sudu teh gula
*3 biji telur

Cara2:
*Panaskan oven pada suhu 220 darjah celcius
*Satukan butter, air & gula dalam periuk. Panaskan sehingga butter cair
*Selepas ia mula mendidih, terus masukkan tepung. Kacau dengan pantas sehingga ia kurang melekat pada dinding periuk. Adunan mesti kental dan tutup api. Biar adunan betul2 sejuk.
*Selepas sejuk, masukkan telur satu persatu. Pukul hingga rata baru masukkan telur seterusnya. Pukul guna mixer hingga adunan licin.
*Masukkan dalam piping bag &pipe atas dulang yg telah digris.
*Renjiskan cream puff dengan sedikit air.
*Bakar dalam oven dengan suhu 200darjah celcius hingga permukaan cream puff kecoklatan, lebih kurang 30 minit.
*Suhu panas membantu puff naik dengan sempurna.
*Pastikan puff betul2 masak sebelum keluarkan dari oven.
*Belah dua secara melintang & paipkan krim.
*Taburkan dengan sedikit icing sugar.

Krim Custard (Filling)

Bahan2:
*2 camca besar tepung kastard
*4 sudu besar gula kastor
*1 1/3 cawan susu segar
*30gm mentega (lebih kurang 2 sudu teh)
*2 sudu teh esen vanila

Cara2:
*Satukan semua bahan kastard kecuali mentega dan esen vanila
*Kacau rata degnan whisk & masak dengan api perlahan hingga pekat.
*Padam api, tambah butter dan esen vanila. Kacau sebati.
*Bila sejuk, masukkan kedalam piping bag dan boleh pipe ke puff yg telah dibelah dua.

Selamat Mencuba :)

Resepi Apam Mekar

Mmmmm... mekarnya.. haa walau dah sarat ni terajin pulak nk mencuba resepi kuih muih. Apam Mekar ni buat weekeend minggu lepas rasanya.. tulah, banyak sgt yg pending nk update, sampai lupa tarikh sebenar. Apam ni mmg sedap sangat.. leka jer makan, tgk2 dah habis. Aku buat dalam paper cup kecik2 jer. Motif, anak2 senang nk makan. Tempoh mengukus apam ni pun jap jer.. dalam 5 - 10 minit jer. Tapi ikut saiz apam juga lah, kalau buat dlm cup besar or dlm acuan kek tu.. amik masa lah nk masak. Resepi apam ni diamik dari blog Kak Yatie, Sinar Kehidupanku.. mohon share yer kak Yatie.. 


Apam Mekar

Bahan2:
*250gm gula (aku cuma letak 220gm jer.. tak nak manis sgt)
*2 biji telur
*1 sudu kecil esen vanila
*200 ml susu segar
*300gm tepung gandum
*1 sudu kecil ovallete
*Pewarna (ikut suka)
*Acuan kertas secukupnya

Cara2:
*Panaskan kukusan. Sebaiknya bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
*Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu
*Masukkan esen vanila dan pukul lagi
*Masukkan ovallete dan pukul lagi
*Masukkan tepung dan susu berselang seli sambil pukul sehingga gebu.
*Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yg diinginkan)
*Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaup balik hingga warna sekata
*Masukkan setiap bahagian warna dalam piping bag yg berasingan
*Letakkan paper cup kedalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut
*Kukus selama 5 - 10 minit (bergantung kepada saiz paper cup)
*Siap utk dihidangkan sebagai minum petang.. :)

Selamat Mencuba!

Monday, November 11, 2013

AAYA Award (09 Nov 13)

Hari Sabtu lepas telah berlansung AAYA Award di Eon Jusco Bukit Raja. So, sume student Tadika Seri Permata must attend this event. Pagi tu lepas subuh xde tido ayam2 lagi.. cepat2 iron baju anak2, laki bini.. cewah ibu yg semangat lebih heheh.. Hubby kejutkan anak2 kasi diaorang mandi. Tu pun seperti biasa ada adengan nangis2 la kan.. kena bangun awal. Hari2 pun mcm tu gak huhu.. Yang si Qaleesya buat perangai tk nak pakai baju sukan skolah. Padahal cikgu pesan sume murid kena pakai baju sukan.. maklum la minah sorang ni asyik nk pakai baju cantik jer (idokler cantik mana pun.. maksud dia baju jenjalan la). Jenuh memujuk.. baru ok.. siap kan dia comel2.. baru mood nampak ok sket. Kul 9 we all dah kuar dr rumah. Gi breakfast dulu.. lepas breakfast sempat lagi singgah ke Perodua Centre tgk "si putih" dah siap repair ke belum. Tapi diaorang masih nk touch up sket2 lagi.. lepas tu baru gerak ke Aeon Bukit Raja.. alah bukan jauh pun.. sekangkang kera jer dari rumah. Tu pun kitaorang sampai awal.. Aeon baru nk buka kot.. hahhaha...

Acara berlangsung di ruang legar pusat beli belah Aeon tu.. byk booth on education aid buka kt situ.. kami terjebak juga ngan taktik penjual eductation aid ni.. tapi tk beli la..  Sebenarnya Tadika Qaleesya ni ada hantar hasil kreatif budak2 ni.. so menang la hadiah kategori Kreatif kan.. tu sume students kena attend tuk amik hadiah.

Acara bermula pukul 12pm.. sebelum tu bebudak ni bersuka ria sakan bila dah jumpa geng.. kami ibu2 ni jenuh dok berkawal kejar anak2 takut hilang.. maklumla kt shopping complex kan..




Tengokla acara belum mula, diaorang dah buat show sendiri ats pentas ni.. sampai event Manager minta diaorang turun kah kah kah... budak2 kot.. apa dia tau.. yg penting happy.

Bila cikgu2 dah datang sume behave sket.. kena dok sekelompok kt sini.. hahahah...

Bergambar dengan salah seorang cikgu.. Qaleesya ni student yg manja kata cikgu.. kenkadang cikgu dukung jer.. ngada tau budak ni. Oh ya.. diaorang juga ada buat performance sebelum acara penyampaian anugerah.. tu yg ada pakai kostum bagai tu.




kena duduk sekelompok kt sini dulu..

First performance Chicky Dance.. comel jer tgk bebudak ni bergelek..


Second performance lagu Bole Chudiya dari filem Kabhi Kushi Kabhi Gham..

Habis sume performance baru ada acara penyampaian anugerah..

Guru besar a.k.a owner Tadika Seri Permata menerima Anugerah Creative School Award.

Tenaga pengajar Tadika Seri Permata.. byk jasa diaorang tuk anak2 kami. Thank you cikgu..

 Actually ini lah cendawan2 yg diwarnakan oleh bebudak di tadika ni.. sume kena lekat kt satu tempat.. jenuh memusing cari Qaleesya punya.. heheh.. ni dia punya.. xdelah warna cantik mana pun, but it is a good exposure for her.. Ibu proud of you Qaleesya.


Ni lah tempat sume hasil kreatif student dipamerkan.. my anak dara yg dah besar.. sob sob sob..


Beratur nk naik pentas amik hadiah..



Masa ni muka dia nervous sgt.. kembang kempis idung.. berdebar agaknya kt ats pentas tu,org sume tgk.. nak2 ibu dok depan skali kan..

Kategori 4 tahun..


Habis sume kategori penyampaian anugerah, budak2 serbu bear ni.. amik gula2.. Apapun ibu sgt happy bila tgk Qaleesya gembira sgt.. tak habis ckp "ibu kakak menang kan.. kakak dapat hadiah kan.." Eventhough sume yg masuk pun dapat hadiah, tapi ni satu permulaan dan motivation yg bagus utk kanak2 ni.. Satu yg aku perasan Qaleesya ni, self confidence dia tinggi gak.. masa bebudak lain sibuk wat performance kt ats pentas, dia and the geng menari kt tepi pentas.. kelakar tgk kan. Pastu masa jalan2 kt jusco after event, nampak jer kenkawan dia terus dia jerit hai.. hai.. even org tu dok dlm restoran dan kami jalan luar restoran.. kah kah kah..

Can't wait for this coming Saturday pulak.. hari Graduasi Tadika Seri Permata.. see u with next entry k.. till then.. wassalam.