penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Tuesday, April 22, 2014

Rumah oh rumah...

Sebelum baca entry ni.. tolong set kan positive mind ye.. bukan nk menunjuk ke apa coz xde apa yg perlu dibanggakan disini. Saya cuma org biasa yg hidup serba sederhana.. sume ni pinjaman semata. Sekadar sebagai catitan kenangan sendiri saja..

Setelah 6 tahun.. 6 tahun yer.. baru ni kami tukar apa yg patut dlm rumah ni.. yelah, selagi boleh pakai, selagi tk rosak.. gunalah sebaik mungkin. Bukan apa, satu hari dok ngan hubby tetiba rasa "ish rumah kita ni sume serba coklat ye yang. dari karpet, sofa, langsir, meja makan, bingkai cermin.. sume nyer coklat.." pastu gelak2 saling menyalahkan.. "u arr ni gi pilih karpet color coklat.. " yg somi plk kata.. "u arr pilih langsir color coklat, bingkai cermin camtu.. " ahahhaha.. tapi xdelah gaduh. gurau2 manja jer.

So, we decide kena ubah sket color dlm rumah ni.. ikut citarasa kamilah yg tk pandai bab ID ni.. rasa ok je jalan.. janji hati kami riang.. rasa rumah lapang.. rasa selesa, nyaman.. dan rasa rumah ni syurga utk kami.. syurga dunia lah.. kalau ikutkan rasa nk ubah sume cat dlm rumah.. luar rumah lantak ler.. bukan 24 jam nk dok luar rumah hahaha..tapi jangan membazirlah kot.. tukar dan tambah mana yg perlu jer. Yang aku ni, nk tukar ni pun sampai tk tido mlm.. jenuh la google cari idea mana yg ok dan tunjuk kt en somi.. hahhaha over sgt tau.. hasilnya idok le kebaboom pun.. bermula dari bookcase sebenornya.. aku nk beli lemari (kata org utara) coz nk letak stok supplement Shaklee aku.. so sape nk COD senang, ada stok kt umah. sebelum ni sume dok dlm kotak jer. Merata kedai perabot pi cari, at last.. jatuh cinta kt bookcase IKEA juga.. first time gi, sold out bookcase ni.. Memang lah!! mana yg aku nak yg tu juga habis.. frust menonggeng makcik tau. Tanya staf IKEA bila stok baru sampai, dia kata dua minggu lagi.. aku yg tk sabar ni rasa dua minggu tu lamanya.. so, balik umah, seminggu tu mmg dok call jelah IKEA nk cek stok dh sampai lum. Tapi hampeh.. satu pun tk berjawab.. (agk hangin juga disitu) hahaha... 

So, ari Rabu en. somi amik cuti nk settlekan pendaftaran skolah anak ke darjah satu, kami pun amik kesempatan gi IKEA.. tawakal la ni, mana tau ada kan.. Ya Allah.. tk sia2 gi. mmg ada stok dua set je lagi.. serius.. aku peluk kotak tu tau.. siap cium lagi.. hahahha i kan mmg over.. kikikiki.. dapat gak.. rasa nk lompat bintang kt situ. Dah dapat cabinet bertapa lama gak kt situ.. perabih duit beli benda lain lagi.. kikiki.. pasu bunga la.. artificial plant la.. cermin dinding la.. karpet.. table runner. ko tgk, nafsu telah menguasai diri.. memula nk beli bookcase jer. sekali terjebak beli yg lain. Sib baik sume barang muat dlm Alza tu.. kalau tak kena delivery charge lagi. By the way, sebelum kisah ke IKEA tu, dlm masa yg sama dok cari lemari.. terjebak beli sofa.. apakah???? Laki bini sama je otak.. hahhaha.. tapi ni kira keperluan coz sofa kt umah tu dah 6 tahun guna.. mmg dh rasa kayu gak dah.. span dah lembik.. sib baik ada kedai perabot nk beli..

Moh le tgk apa yg berubah.. kuang kuang kuang...

SEBELUM

Serba coklat kan???? haih...

Dan ini selepas sedikit makeover.. ahahahah

suntikan color grey dan karpet kepada warna cerah diruang tamu.. yg coklat tu tkkan nk buang.. masih guna jugekkk

ruang makan.. cermin kita kasi tukar sket dan susun secara mcm tu.. aku suka bunga kuning tu, so jgn tanya naper pilih color kuning hahaha..

 bookcase tu kami jadikan devider.. stok supplement letak kt situ. Tetamu masuk jer terus nampak.. marketing tu.. penting hehehe... see i choose white color.. dan letak sket artificial plant kt ats bookcase. Entah la pada aku nampak seri kot.. pada korang tk tau lah.. citarasa masing2 kan.

close up sket.. muahahah...



ok.. rasa cam segar sket bila nampak warna2 lain diruang tamu.. rasa happy dan ceria.. walaupun perabot2 ni bukan barang branded yg harga berpuluh ribu tiap satu, tapi kami bahagia. syukur rezeki Allah bg utk upgrade apa yg perlu.. moga rezeki suami makin murah hendakNya.. amin...

Mengandung, Berat Badan dan Berhenti Keje..

Haaa amik ko.. kurangkum semua skali dlm satu entry.. ni mmg kes malas melampau la kekdahnya.. 

Ok, masa pregnant.. berat naik mencanak2 higga 90kg hokay... baca betul2.. 90kg... ni paling berat dlm sejarah mengandung la.. sebelum ni, cuma 80kg.. 85kg.. seiring dengan berat anak gak ler.. masa ngandungkan Qaleesya.. berat naik hingga 80kg.. Qaleesya lahir 2kg jer beratnya (tk cukup bulan). Mengandungkan Qaireen, berat naik hingga 85kg.. Qaireen lahir dengan berat 3.03kg.. then Ammar 90kg.. Ammar lahir dengan berat 3.6kg.. badan aku dan mcm belon udara panas dah.. mengembang sungguh.. sampai laki aku pun ckp, u makan byk mengandung kali ni.. apa tak nya.. bedal sume.. makan, makan, dan makan... melampau sungguh.  Tapi yg bestnya.. I bebas kencing manis, darah tinggi uolls... lenkali amalkan amik supplement Shaklee yer.. Alhamdulillah... (senyum sambil kedip2 mata disitu..)

haaa tgk perut cek, besaq tak??? sume org tanya, mengandung kembar ke? kembar la sangat kan.. byk air jer dlm tu.

muka time pregnant.. kembang kan.. tapi org kata muka i berseri2 tanda nk dapat baby boy.. kah kah kah.. ku tgk sama jer...

Inilah dia sibudak dlm perut tu.. dah nk masuk 4 bulan dah usianya.. debab kan?? Full breastfeeding ni.. berat skang dah 7.3kg..nampak tak berapa byk peningkatan disitu.. BMI dah 20.. tk lama obes ko nak.. minum susu ibu je pun.

 

 Dan yg over interframe ni adalah rupa2 aku semasa dlm pantang dan selepas pantang.. berat skang 68kg.. masih dlm proses nk turunkan lagi to be exact 60kg.. tk boleh bawah lagi coz nanti aku akan nampak mcm jerangkung dlm almari.. (rangka aku besar dan tingi). Kalau ada yg tanya, camne leh turun berat, jawapannya aku mmg tk diet langsung.. makan mcm biasa.. just aku amik set kurus Shaklee. Aku amik Omega, Lecithin, Alfafa, ESP.. selain tu consume vitamin lain cam Ostematrix, vita C dan Performance Drink. Mmg best la.. bangun pepagi, pembuangan lancar jer..dah la aku bersalin kan si Ammar ni secara ceaser.. perut mmg agak boncit sket coz tk boleh bengkung.. tapi sejak amik set ni, perut aku dah kurang boncitnya.. rasa ringan je perut.. suar jean dedulu pun dah boleh pakai balik.. kena guna tali pinggang uolls.. kalau tak longgar.. dan Ammar yg kuat menyusu badan juga penyebab berat aku cepat turun.. u go liza!!!

Oh ya, skang aku officially dah berhenti keje lebih kurang sebulan lebih dah.. wah.. happy bangat dapat dok umah jaga anak2.. sampai aku tak tk kenal lupa gitu apa itu erti traffic jammed!!!.. wah.. melampau sangatkan.. rasa masa berlalu cepat jer kt umah ni. best gilerr! But to be honest mmg best dapat jaga anak sendiri..tipu la kata tk stress kenkadang ngan peel anak2.. tapi itu stress yg membahagiakan.. mmg tk nyesal wat keputusan berhenti keje ari tu. Alhamdulillah.. rezeki business online pun sentiasa ada.. betullah sesungguhnya rezeki Allah itu luas selagi kita berusaha. Dan dengan keyakinan rezeki itu dari Allah, maka I am survive as Working at Home Mother (WAHM).


Konsert Akhir Tahun Tadika Seri Permata BBR

Assalamualaikum.. Ya Allah lamanya tk membebel kt sini.. berkepuk2 sudah habuk, citer basi pun byk nk kena update.. OMG... I is bz lately..(walhal dah x keje tu).. ihihihi.. by the way bz with my online biz ler.. anak pun dah tiga kan.. so tanggungjawab tu bertambah.. 

Well.. satu lagi citer basi tahun lepas tarikh kejadiannya ialah 16 Nov 13.. my anak dara ni mmg teruja habis la pasal concert ni.. dok balik practice tk habis2 sampai adik dia pun terikut2.. ada lagu, puisi, lagu hindi la.. sume dia dok hafal step.. kami mak bapak ni bantu la mana yg boleh.. jenuh ibu dok ulang lagi Bole Chudiya dan Dikir Puteri nk bg anak ingat step punya pasal. 

Sehari sebelum tu diaorang dah gi wat rehearsal kt hotel di Klang tu.. punyala lama, nama hotel pun ibu dia lupa.. ampunnn!!!! Bila tiba hari kejadian, event bermula kul 2ptg.. so pagi tu relax2 lagi la kt umah.. gerak ke hotel dlm kul 12 lebih coz cikgu suh gi awal sket walau hotel tu tidak la jauh mana dari rumah. Qalesya mmg teruja habis la.. 

Sampai kt hotel terus cikgu bawa dia masuk ke bilik persalinan. Kami mak bapak masuk dewan la.. lum ramai parents yg datang lagi time tu.. jadi boleh la pilih meja depan sket.. 



Dibilik persalinan. suasana riuh rendah..

 Suasana dlm dewan..masa ni dh ramai gak yg datang.

dah ready for her first performance. I like to move it move it... 


Suka tgk dia sungguh confident kt ats pentas siap  panggil ibu snap gambar dia lagi.. mulanya kitaorang risau kot dia nampak ibu ngan abah terus malu nk buat, tapi amboii makin rancak dia menari kt ats pentas.. itu ibu kagum coz ibu dulu mmg pemalu bila berdepan ngan org ramai.. mula menggeletar satu badan.. (sib baik anak tk ikut perangai ibu bab ni) ahahahah..

ready utk second performance, Dikir Puteri

Qaleesya di belakang budak yg tgh tgk tepi tu.. kain dh nk tutup mata dah.. tapi semangat buat persembahan..

Selesai persembahan ni, Qaleesya ada lagi satu persembahan.. lagu Terima Kasih Cikgu..

Itu my anak dara... comel jer.. hihihi..(kalau aku tk puji, sapa lagi nk puji kan ... hahahha)

Lepas habis sume performance, ada plk sesi penyampaian hadiah.. pastu baru la boleh makan.. lapar giler kot dah dekat kul 5 baru nk makan.. tu pun, lum sempat cikgu ckp boleh makan, mak bapak ada yg dah serbu kaunter makanan.. sume pun dah lapar kan.. Qaleesya pun lepas jer settle sume terus berlari kt kitaorang ckp lapar. Sian la anak ku itu.. penat + lapar.. 

Food dia ok lah.. kenyang la makan.. lepas habis makan, si Qaleesya ngan kawan2 dia berlari naik pentas balik.. acara bebas.. pakat ramai2 dok menari ats pentas.. cikgu pun melayan pi buka lagu2 tadi tu.. sakan la bebudak ni menari.. takpelah anak.. enjoy your day.. dia mmg all out ari tu.. as long as she happy sudahlah dan tak melanggar batas.. kalau tak, mau ke sebat kt situ...ngeeee....

Nilah tenaga pengajar di skolah Qaleesya.. thanks cikgu2 sume... 

Masa balik, lum sampai rumah Qaleesya dah tertido dlm keta... letih sgt la tu.. :)