penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Tuesday, April 22, 2014

Mengandung, Berat Badan dan Berhenti Keje..

Haaa amik ko.. kurangkum semua skali dlm satu entry.. ni mmg kes malas melampau la kekdahnya.. 

Ok, masa pregnant.. berat naik mencanak2 higga 90kg hokay... baca betul2.. 90kg... ni paling berat dlm sejarah mengandung la.. sebelum ni, cuma 80kg.. 85kg.. seiring dengan berat anak gak ler.. masa ngandungkan Qaleesya.. berat naik hingga 80kg.. Qaleesya lahir 2kg jer beratnya (tk cukup bulan). Mengandungkan Qaireen, berat naik hingga 85kg.. Qaireen lahir dengan berat 3.03kg.. then Ammar 90kg.. Ammar lahir dengan berat 3.6kg.. badan aku dan mcm belon udara panas dah.. mengembang sungguh.. sampai laki aku pun ckp, u makan byk mengandung kali ni.. apa tak nya.. bedal sume.. makan, makan, dan makan... melampau sungguh.  Tapi yg bestnya.. I bebas kencing manis, darah tinggi uolls... lenkali amalkan amik supplement Shaklee yer.. Alhamdulillah... (senyum sambil kedip2 mata disitu..)

haaa tgk perut cek, besaq tak??? sume org tanya, mengandung kembar ke? kembar la sangat kan.. byk air jer dlm tu.

muka time pregnant.. kembang kan.. tapi org kata muka i berseri2 tanda nk dapat baby boy.. kah kah kah.. ku tgk sama jer...

Inilah dia sibudak dlm perut tu.. dah nk masuk 4 bulan dah usianya.. debab kan?? Full breastfeeding ni.. berat skang dah 7.3kg..nampak tak berapa byk peningkatan disitu.. BMI dah 20.. tk lama obes ko nak.. minum susu ibu je pun.

 

 Dan yg over interframe ni adalah rupa2 aku semasa dlm pantang dan selepas pantang.. berat skang 68kg.. masih dlm proses nk turunkan lagi to be exact 60kg.. tk boleh bawah lagi coz nanti aku akan nampak mcm jerangkung dlm almari.. (rangka aku besar dan tingi). Kalau ada yg tanya, camne leh turun berat, jawapannya aku mmg tk diet langsung.. makan mcm biasa.. just aku amik set kurus Shaklee. Aku amik Omega, Lecithin, Alfafa, ESP.. selain tu consume vitamin lain cam Ostematrix, vita C dan Performance Drink. Mmg best la.. bangun pepagi, pembuangan lancar jer..dah la aku bersalin kan si Ammar ni secara ceaser.. perut mmg agak boncit sket coz tk boleh bengkung.. tapi sejak amik set ni, perut aku dah kurang boncitnya.. rasa ringan je perut.. suar jean dedulu pun dah boleh pakai balik.. kena guna tali pinggang uolls.. kalau tak longgar.. dan Ammar yg kuat menyusu badan juga penyebab berat aku cepat turun.. u go liza!!!

Oh ya, skang aku officially dah berhenti keje lebih kurang sebulan lebih dah.. wah.. happy bangat dapat dok umah jaga anak2.. sampai aku tak tk kenal lupa gitu apa itu erti traffic jammed!!!.. wah.. melampau sangatkan.. rasa masa berlalu cepat jer kt umah ni. best gilerr! But to be honest mmg best dapat jaga anak sendiri..tipu la kata tk stress kenkadang ngan peel anak2.. tapi itu stress yg membahagiakan.. mmg tk nyesal wat keputusan berhenti keje ari tu. Alhamdulillah.. rezeki business online pun sentiasa ada.. betullah sesungguhnya rezeki Allah itu luas selagi kita berusaha. Dan dengan keyakinan rezeki itu dari Allah, maka I am survive as Working at Home Mother (WAHM).


No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)