penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Friday, May 30, 2014

My Dreams... Mudahkan Ya Allah..

Assalamualaikum..

Impian! Sume orang punya impian. Saja jer nk share my dreams.. visualize everyday, doa everyday, work hard to achieve it. Korang pun tolong doakan yer.. hehehe...

Ni jer impian aku.. kira yang paling besar la.. 

2016

Aku nak ke Mekah. tunaikan umrah dulu...Ya Allah teringinnya nk lihat Kaabah didepan mata.. hingga bila dibayangkan tiap kali lepas solat.. air mata laju mengalir mcm air sungai. mudahkan lah Ya Allah.. murahkan rezeki kami utk jejakkan kaki ke tanah suci ni Ya Allah...

Istanbul aku datang ngee... dalam banyak2 negara selain Mekah, aku nak ke Istanbul. Aku nak lihat Aya Sofya.. aku nak lihat bumi Constantinople yg banyak sejarah ni.. Mudahkan lah Ya Allah... 

2019

Yang ni bukan keperluan, tapi kehendak.. but still kena work towards it. Bukan kata tak syukur ada rumah skang.. double storey kecik ni dah syukur sangat. cuma rumah skang ada 3 bilik jer. Anak2 makin membesar, of course diaorang perlukan bilik sendiri. Kena juga ada bilik untuk mak ayah.. mana tau one day jaga mak ayah mertua or mak ayah sendiri.. mestilah mereka perlukan bilik yg selesa.. so, kira penting juga rumah yg ada lebih dari 3 bilik ni. 

New kitchen cabinet.. ohh always verangan nak kitchen kabinet cam dlm gambar tu.. black and white.. kitchen cabinet putih buat ruang dapur nampak bersih dan luas.. and of course haruslah i rajin mengelap dapur agar tk kotor.. putih katanya.. but tahun 2019 tu.. Qaleesya dah 10 tahun, Qaireen dah 8 tahun, Ammar dah 6 tahun.. so rasa diaorang takde lah nk "mengemaskan" dapur ibu sangat kan.. hehhe... 

My dream ni kena lekat kt tempat selalu nampak, baru minda bawah sedar aktif.. nampak tiap hari, jadi motivasi diri.. InsyaAllah...

Thursday, May 29, 2014

I am SUPERMAK!!!

Assalamualaikum...

Wah. supermak la sangatkan.. tapi mmg saya rasa saya cam supermak, saper tk setuju terpulang lah hahahha... Ok, today Ammar ada check up kt Klinik Kesihatan. Selalu pun kalau check bulanan memang saya sendiri bawa dia ke klinik tanpa asben menemani. Dah biasa independent.. dulu pun masa pantangkan Qaireen, sebulan dah drive ke klinik utk check up baby masa umur sebulan. Alhamdulillah.. Allah mudahkan. Kenkadang terfikir, bagus gak belajar dan keje berjauhan dari family ni.. Ia jadikan kita lebih matang dan berdikari. Kalau nk ikutkan dulu masa skolah.. saya adalah anak manja..kalau nak kepekan pun mesti dengan abang2.. kenkadang pergi dgn abang, bila kena balik sendiri. Abang carikan teksi, siap bgtau pemandu teksi lagi mana destinasinya.. abang bayarkan siap2. Tugas saya cuma masuk dan duduk diam2 hingga sampai ke destinasi. 

Tapi bila dah umur 18 tahun.. kuar berkelana belajar di Shah Alam.. sume kena buat sendiri.. amikk ko!! Alhamdulillah.. awal2 culture shock gak. Tapi bila kita pilih kawan yg betul, InsyaAllah.. kita tidak akan tersasar dari landasan.. mana nk pergi pun still contact mak, abang bagitau.. kalau mak or abang ckp tk boleh. Saya tk pergi. Walhal saya kt Shah Alam, keluarga di Langkawi.. kalau saya buat pun diaorang tk tau.. tapi saya tk berani lawan perintah keluarga. Budak2 skang tak tau lah. moga anak2 saya nanti taat pada org tua dan pandai jaga diri. Ameeen...

Ok, menyimpang jauh plk. Berbalik pada citer ari ni, skang kan musim cuti skolah. So, kenalah hangkut tiga2 anak sekali. Asben tanya boleh manage tak? InsyaAllah boleh.. kalau ckp tak boleh pun saya tetap kena manage gak coz hubby tk dapat cuti. Tawakal pada Allah. Pepagi kuar skali ngan hubby nk gi keje tu. Hantar hubby ke ofis, then straight gi Post Office kt Tesco. Anak2 mmg happy gi Tesco bukan post office coz diaorang boleh pow ibu ni. Ada yg tanya camne saya handle budak bertiga ni bila outing tanpa abah diaorang. Ammar saya masukkan dlm carrier.. tangan kanan pegang Qaleesya, tangan kiri pegang Qaireen... mesti pegang coz saya tk nak anak2 terlepas dari pandangan. Kalau wat urusan kt kaunter pun ank2 mesti kt tepi kaki..

pepagi dah pow ibu main menan ni. huhu.. takpelah.. kasi diaorang happy sket. Pastu mesti nk beli air kotak sorang satu dan jajan.. yes I know not good for them.. akan cuba berubah InsyaAllah..

Then ajak diaorang naik ats jap coz Ibu nk beli satu buku ni.. dah lama nk beli tk terbeli. Today kena beli gak..

Cerita cinta Ahmad Ammar..sangat memberi inspirasi.. baca belum separuh buku ayaq mata dah meleleh2.. sob sob sob.. moga anak2 ibu jadi mujahid dan mujahidah seperti Ammar.. moga my lil Megat Ammar Hadif punyai keperibadian seperti Ahmad Ammar.. anak yg menyenangkan hati ibu bapa. mampu memberi seribu kebaikan pada org disekililing.. hingga perginya tiada lain yg diperkatakan selain dari kebaikannya saja.. amin.  (upss nama Ammar pun dipilih sempena nama Ahmad Ammar... ) Beli gak buku untuk anak2 bertuah ni.. Know your body! Takpelah utk pelajaran kan..

Lepas dah settle sume, gerak ke klinik. Ari ramai la plk org, terpaksa park keta kt tepi jalan depan klinik.. kena la hati2 bawa anak coz lalu tepi jalan kan.. risau kenderaan laju2. Lama gak kt klinik coz ramai org. Bebudak dua org ni mulalah boring, jap lari sana, jap lari sini.. ibu jenuh dok ikut, panggil. Yelah even kt klinik, kita tk tau apa boleh jadi kan. so, kena berhati2 walau dimana pun.. bukan senang nk dapat anak oiii... agak penat disitu.. penat mengikut diaorang sambil mengendong Ammar yg berat 8kg lebih ni. 

Ammar selalu jadi perhatian kalau ke klinik. Ramai yg akan tanya, baper kilo ni, baper bulan ni, bagi makan apa ni? Hahaha.. you are so chubby Ammar.. sume org tgk pun geram! My baby ni just minum susu ibu jer.. baru 5 bulan.. tk merasa solid food pun lagi.. yg masuk ke perutnya cuma susu ibu. Hatta air masak pun x pernah sekali. Alhamdulillah.. berkat susu ibu dia membesar bagai johan... Nurse2 ckp, ni anak Shaklee ni coz ibu jual Shaklee.. heheh.. betul! Dari pregnant hingga ke bersalin, hingga skang.. ibu tetap consume supplement Shaklee.. maybe cukup zat kot, tu membesar bagai johan.. Air susu pun meriah jer coz ibu mmg konsisten amik ESP dan Alfafa.. 

Today Ammar kena cucuk.. satu bagusnya si Ammar ni, mesra sgt.. nurse panggil jer nama dia, dia terus toleh dan senyum.. kena inject pun nangis masa jarum masuk jer.. jap sgt pastu diam.. Ya Allah.. senang sungguh jaga awak ni.. Syukur Ya Allah.. pastu masuk keta terus tido.. takde ngaruk2.. takde nangis2.. settle urusan kt klinik dah hampir kul 12thgr.. terus ke office hubby amik dia.. so that dia leh hantar we all balik rumah, dia bawa keta ke ofis balik. 

Camtulah rutin.. bawa tiga anak kecik sendirian memang mencabar dan perlu kesabaran yg tinggi.. ibu yg kesabaran senipis kulit bawang ni kenkadang tak leh control gak.. tapi lepas tu istighfar byk2.. sabarlah wahai hati.. budak nk membesar mmg macam ni. Kang dia pasif jer pun masalah juga. Diaorang ngah proses belajar tu.. It is not easy to be independent mom to 3 kids.. but I can manage it. Tepuk tangan kt bahu sket.. Tahniah ibu.. Im SuPerMak!

Vanila Kismis Muffin

Assalamualaikum..

Semalam puasa ganti. Alhamdulillah, settle ganti puasa. Lepas penat bersilat ngan anak, kata bersilat bukan apa coz sat gi sorang tu melalak... pastu yg ni pulak meraung.. then si kecik pulak meragam. Senyap sorang, lagi sorang plk menangis. Ada jer nk diusikkan budak berdua ni. Dalam pada meraung2 tu.. gagahkan diri gak ajar Qaleesya wat homework. Tak siap kang camne nk balik kg??? Tu pun fokus dia asyik terganggu coz Qaireen main menan dia. Haish la anak.. sempat buat dua muka surat, pastu Ammar lak meragam, ngantuk. Sebab tk ajar dia tido buai.. tiap kali nk tido mesti ngemping menyusu or ibu kena dokong dodoikan dia.. 

Last2 ketiga2 tido. Lega sat.. pastu terfikir, kang anak2 bangun sure lapar kan. Gi dapur, kuarkan bahan2 mentah nk masak tuk berbuka. Sementara nk tunggu ikan, udang dinyahbeku.. buat muffin la sket.. Taraaaa... 

Vanila Kismis Muffin. 

Air tangan ibu pasti berkat. Dijamin bersih dibuat penuh kasih sayang utk anak2. Buktinya, siap bakar sedulang, diaorang bangun.. pastu dok ulang alik la ke dapur amik satu2 muffin ni. Ibu pulak buat dlm bentuk mini jer, senang anak2 nk makan. Bebudak ni punyalah happy ibu buat kek katanya. Siap sorang2 datang peluk ibu ucap tima kasih.. alololo.. hilang penat ibu tau.

Kalau korang nak try boleh follow resipi ni. Senang sesangat tk perlu pakai mixer pun. Wat resepi ni pun x nak anak2 terjaga dek bising bunyi mixer.. just godek2 dah siap.

Vanilla Kismis Muffin

Bahan A:
- 1 biji telur
- 1/2 cawan minyak sayuran/minyak masak
- 1 1/4 cawan susu segar
- 1 sudu kecil esen vanila

Bahan B:
- 2 cawan tepung gandum
- 3 sudu kecil baking powder
- 1 cawan gula
- secubit garam

Bahan C:
Kismis secukupnya

Cara:
- Panaskan oven pada susu 180 darah celcius
- Ayak Bahan B dan satukan dalam mangkuk
- Buatkan lubang ditengah2
- Dalam mangkuk lain, masukkan bahan A. Masukan telur, pukul rata. Then esen vanila, pukul rata lagi. Masukkan minyak, pukul sebati. Last skali masukkan susu dan pukul hingga sebati. Saya pukul/kacau guna whisk jer. 
- Tuangkan Bahan A ditengah2 lubang mangkuk yg berisi tepung tadi.
- Kacau rata, kaup balik tidak lebih 20 kali guna senduk. (Adunan ketul2 sket takpe)
- Tuangkan adunan dlm paper cup 3/4 penuh. Letakkan kismis dan tekan sket.
- Bakar selama 15-20 minit. 
Siap!

Haa senangkan?? Lepas ni boleh buat dah. Sedap....

Wednesday, May 28, 2014

Selamat Mengerjakan Umrah My Sis.

Assalam.. 
Isnin lepas my sis berangkat mengerjakan Umrah dengan flight Turkish Airline. So, kami pun ambil kesempatan gi menghantar gak ke KLIA. En Somi balik keje sampai umah kul 6ptg. Dalam kul 6.30ptg kami bertolak ke sana.. gi tapau makanan siap2 coz kang anak2 lapar lak. We all dinner dlm keta masa berhenti solat maghrib kt Masjid Putrajaya. Alhamdulillah.. Allah mudahkan perjalanan, kul 8.30mlm kami dah sampai ke KLIA. Flight my sis kul 11.15mlm.. sempatla jumpa kan. Ni kira second time aku jejak KLIA.. first time lama dulu. masa tu hantar arwah nenek angkat gi umrah juga rasanya.. dah ingat2 lupa. Bagi asben, ni merupakan kali pertama.. jadi menggagau gak le kami follow direction ke tempat parking. Skali parking jauh plk..menapak le kau sambi mengendong si kecik.. sib baik ada carrier, kurang sket la penatnya. 

Anak2 solehah berjubah tu menapak bersama abahnya.. my lil Ammar ngan ibu.. boh dlm carrier.

Group my sis tk ramai. Ada 15 org jer.. patutnya ramai gak around 40 org, tapi disebabkan masalah visa tak lulus, so, gi mana yg ado jerlah. Bagus gak bila tk ramai senang sket manage. Mutawif yang mengiringi pun sorang jer. My sis gi ngan Rakyat Tour milik Bank Rakyat. Diaorang akan ke Istanbul dulu, stay sana 4 hari baru gerak ke Madinah dan Mekah untuk Umrah. Memang ramai yg nk gi buat umrah malam tu..katakan musim mengerjakan umrah.. bila la kami berpeluang nk jejak kaki ke tanah suci yer.. kumpul duit yer sayang.. doa moga Allah mudahkan kita ke sana. ameeen...

Bila suasana ramai dan hiruk pikuk ni, benda yg paling payah adalah nak kawal anak dara berdua tu. Sib baik ada anak2 sedara yg dah besar panjang boleh tengok2kan.. 

Anak2 my sis sume dah besar2.. ni yg sulung baru jer grade degree kat UiTM dua minggu lepas. Dah dapat keje dah.. 2 Jun ni start. Alhamdulillah.. murah rezeki dia. Yang No. 2 ngah study final year kt UniKL.. amik nursing. Yang no. 3 akan masuk ke uitm 1 Jun ni. Qaleesya suka la Abang Faris dukung dia.. mengada ini budak, tak malu asyik minta org dukung jer.

si adik lambat sket mesra ngan org. Berkepit ngan abah jelah coz ibu dah dukung Ammar.

mereka sedang mendengar taklimat dari mutawif bertugas.

 bersama satu2nya kakak yg ada.. moga selamat pergi dan kembali ya.. jangan lupa doa2 yang aku pesan tu. Paling penting doakan kami juga berkesempatan ke tanah suci ni.. amin.

Lepas my sis masuk, kami gerak ke anjung tinjau. Saja bawa anak2 tgk "aeropane" bak kata Qaleesya dan Qaireen. Tapi Qaleesya not in good mood coz dia nk naik aeroplane ngan Mak Chaq dia.. jenuh pujuk pun tk jalan gak.. so dia sentap sampai balik. Relax la nak oii.. minggu depan kita naik aeroplane k.. sabaq sat. Berjalan di tepi banner ni.. sayu rasa hati.. hingga kini tak tau dimana.. doa kami sentiasa bersamamu MH370 :(

Sebelum balik, dak kecik ni nak amik gambar gak.. layankan saja.. around kul 10 lebih gak baru kitaorang gerak kuar dari KLIA. Sampai umah hampir kul 12.. letih ooo... Next Friday kesana lagi.. bezanya. ke KLIA2.. we are going to fly... lalalalala...

Sunday, May 25, 2014

Buttermilk Chicken

Assalam.. ari ni tetiba rasa nk try resepi baru. Semalam tgk Pn. Farah Arif update Buttermilk Chicken kt FB, wah cam sedap plk. Diupdate skali ngan resepi, apa lagi.. nk try buat la. Apakah rasanya.. minta halalkan yer ilmu Pn. Farah Arif.. Sementelah dah ada bahan, so menjadilah la projek aku. 

Buttermilk Chicken

Asparagus udang bersos tiram

Plus sup kaki ayam, my hubby request.. malas nk snap sup kaki ayam. Sure korang pun pernah tgk kan..hahahha... Tu je juadah makan tengahari kami ari ni. Alhamdulillah.. even simple jer masakannya tapi kenyang. 

Sape nk try Buttermilk Chicken boleh follow resepi mudah ni.Asparagus udang tu senang bebenor.. tk perlu resepi lah.

Buttermilk Chicken
Bahan:
- 1 ekor ayam dipotong ikut suka
- 1 tin susu sejat 
- 1 buku butter
- beberapa helai daun kari
- cili padi ikut kepedasan yg anda suka (dihiris)
- garam secukup rasa
- 2 sudu makan susu pekat manis, campur ngan secawan air

Cara:
- perap ayam dengan garam dan sedikit halia dalam 15 minit
- Then lumur dengan sedikit tepung gandum. Goreng sekejap, jangan overcook. Ketepikan.
-  Panaskan kuali, masukkan butter
- Bila butter cair, masukkan susu sejat, susu pekat manis yang telah dibancuh dengan air, cili padi, daun kari & garam secukup rasa.
- Tunggu hingga mendidih dan masukkan ayam yang telah digoreng tadi. 
- Masak hingga agak pekat dan boleh la dihidangkan.

Selamat mencuba ye korang..^___^


Perkembangan my hero - Ammar Hadif

Assalam..

30 May ni akan genaplah usia Ammar 5 bulan.. cepatnya masa berlalu. Jap jer dah nk besar.. huk huk huk.. perkembangan Ammar setakat ni, emmm.. meniarap dah boleh.. cuba nk kedepan tapi maybe perut besar kot.. tk boleh lagi heeheh.. tapi bab mengundur, bergolek, berpusing mmg pakar dah. Pantang letak jer terus meniarap. Kenkadang kita letak dia atas tilam. kang tgk balik dah kt ats lantai dah.. 

Sangat aktif.. sampai kakak aku kata "uih anak hang ni aktif sungguh, lenguh aku pegang" ahahhaa... kala kasi baring or meniarap, memang tk berhenti tangan dan kaki tu bergerak.. dah ala2 berenang dah.. nk terbang pun ada gak.. tapi dok kt situ jer.. 

Suka sangat masuk jari jemari dia dalam mulut. Kalau boleh nk masukkan sume jari tu.. lambat nampak kain ke apa jer depan dia mesti tarik nk masuk mulut. Nak makan dah kot.. kalau tgk kita makan, mula mulut dia berdecap2.. sian.. sabor ye nak.. awak baru 5 bulan. Sok dah 6 bulan ibu kasi solid food...

Dah pandai nak main. Kalau tgk kita mesti jerit2.. panggil la kononnya.. kalau kita dok kt dia. layan dia cakap.. memang kuat la suara dia.. sambil senyum. mcm2 intonasi ada.. pastu kalau kakak dia acah memang menjerit2 suka.. bila tgk kakak2 dia main, dia pun laju je bergerak..pi mai pi mai tang tu la. tk boleh kedepan lagi. Cerdik anak ibu ni.

Kuat menyusu. Bab ni memang tak dapat dinafikan. Buka mata jer nak susu. berat dia skang dah 8.8kg hokay!!!

Ok,tu jelah nk update kot.. otak tetiba blur plk. dah sampai masa nk tido kot.. hish.. Walau tido lambat, cubalah set time bangun bertahajud.. Nak doa anak2 ku moga jadi anak2 yg soleh dan solehah.. moga Allah lindungi anak2ku dari segala bahaya.. InsyaAllah.. doa ibu dimakbulkan. Doa org yg bertahajud ni ibarat anak panah yg terus ke sasaran.. InsyaAllah.. bersangka baik dengan Allah.

"Ya Allah, lindungi dan sayangilah Qaleesya, Qaireen dan Ammar kerana aku amat menyayangi mereka.. amin.."

Aku tingalkan korang dengan gambar Ammar..


Akhirnya ia terjadi jua!

Assalam..

Tak boleh tido, padahal badan penat gak ni. Hmm.. semalam macam2 jadi, dugaan Allah.. 

wajah kesayangan hamba. hik hik hik..

Ketiga2 mereka ni kena selsema.. memula Qaleesya yg kena. Dah lama tk kena selsema. Maybe cuaca tk menentu kot. Pastu berjangkit ngan Qaireen. then si kecik Ammar pun kena. Bab ni yg risau.. Iolls kan ada pengalaman anak kecik masuk wad, mula la hati tak senang. Ammar dah start berhingus, banyak.. pastu dah start batuk2 pulak. Memang la masa Qaireen masuk hospital dulu, doktor ada pesan, bayi bawah 2 tahun tak boleh diberi sebarang ubat. Tapi ati ibu ni risau bebenor, pujuk gak abah bawa Ammar ke klinik. Yang kakak2 alhamdulilah getting better dah. Bila doktor cek,hasilnya mmg ada block kt hidup. Syukur lung dia clear. So,doktor bagi ubat titik dlm hidung agar sume hingus cepat cair dan kuar. Doktor ada gak bagi ubat cair kahak coz dia batuk2 kan. tapi kitaorang tak bagi pun kt Ammar. Takut plk nk bagi even doktor kat ok. 

Pagi semalam pulak.. haish bila diingatkan rasa nk tampar diri sendiri. Apasal la boleh careless sgt Liza oiiii... huhu.. Ammar jatuh katil. Yes Ammar, if one day awak baca blog ibu ni ketahuilah awak pertama kali jatuh katil diusia 5 bulan! Tanggal 24 May 2014. Sila slap diri sendiri Liza! Ibu minta maaf Ammar. ibu tak jaga awak baik2. Ibu dah letak sume bantal keliling awak. ibu gi tadah air kt toilet nk mandikan awak. then skali ibu dgr "gedebum"! Terus ibu jerit kuar bilik air.. Ya Allah, anakku dah terlentang ats karpet dlm bilik.. tak menangis maybe terkejut kot. Bila ibu angkat baru awak nangis.. huhu.. panik terus call abah.. lepas tu jenuh pujuk.. gosok kepala.. huwaa ibu nangis juga.. im so sorry sayangg.... sorry sgt2.. napelah ibu tk terfikir yg anak ibu ni dah meniarap.. dah mengundur. dan pusing, why ibu tk letak je kt bawah.. benda dah jadi.. but luckily Ammar tk apa2. lepas tu dah ok, boleh gelak2.. aktif jer.. syukur Ya Allah.. 

Ibu doakan my lil boy ni cepat sembuh dari selsema dan batuk. Tak sanggup ibu dengar awak batuk hari2.. kalau boleh ganti, ibu nk ganti jer.. biarlah sakit tu pada ibu asal tk kena anak2 ibu.. 

Please pray for Ammar yer.. moga nothing serious dan Ammar cepat sihat. 


Friday, May 16, 2014

Selamat Hari Guru 2014

16 Mei tiap tahun pasti dirai.. 16 May = Teacher's Day.. ni la profession yang menjadi cita2 aku sejak kecil.. tapi tu perancangan kita manusia.. perancangan Allah lain.. tapi bersyukur gak ler, dapat merasa jadi seorang pendidik selama setahun lebih di Olympia College.. dapat la merasa raikan hari guru juga.. thanks all my ex-students di Olympia College.. memori manis tetap tersimpan kemas diingatan.. 

Semalam bungkus2 present tuk cikgu2 Qaleesya.. Well since ibu ni pengedar Shaklee.. so ibu bagi hadiah multivitamin tuk cikgu2 Qaleesya try plus buku Mudahnya Menjemput Rezeki.. bak kata cikgu Qaleesya.. hadiah ni mmg lain dari yg lain tapi bermakna.. Terima kasih cikgu atas segala tunjuk ajar pada Qaleesya.. tak terbalas rasanya.. Terima kasih juga pada semua cikgu2 yang mengajar saya di Sekolah Tadika Padang Matsirat, Sek. Keb. Padang Matsirat, Sek. Men. Tunku Putra, Uitm Shah Alam... Jasa anda semua hanya Allah saja yang mampu membalasnya.. 
Selamat Hari Guru to all teachers in the world.. 

 Present utk cikgu2 dari Qaleesya

Nilah cikgu2 yg sabar mengajar Qaleesya.. Cikgu Nadia, Cikgu Siti, Cikgu Nurul..



Abeer Jubah by Imaan Boutique

*gambar Abeer Jubah dari FB Imaan Boutique.

First time tgk memang aku berkenan sgt ngan jubah ni.. nampak loose dan simple, i mean xdela labuci, kerawang sana sini yg menyesakkan mata.. warna pun kosong jer. Nampak potongan mmg cun arr.. so, cite ngan asben berkenan sgt ngan jubah ni. Harga Abeer Jubah keluaran Imaan Boutique ni RM180. So aku PM Imaan Boutique tanya kalau untuk nursing camne? Rupanya, ada additional RM10 utk zip nursing. So, no hal la add RM10 jer since tgk gambar cam berkualiti jubah ni. After wat payment kena tunggu seminggu utk diaorang custome made for nursing wear iaitu penambahan zip didepan. Aku mmg choose color Indigo Purple ni. 

Today my Abeer Jubah dah sampai.. wah punyalah excited kan.. so bila buka emmm.. a bit disappointed sket bila nampak zip tu. I thought dia buat zip yg mengambil masa seminggu tu, jenis zip yg tersembunyi tu.. tapi zip yg Imaan Boutique letak adalah mcm ni..

aduh.. spoil tgk zip ni.. mcm zip baju sejuk dah gamaknya.. 

for me, cam tak best sket tgk zip mcm tu.. tak tau la kalau pada korang ok.. pandangan masing2 kan.  Jubah ni mmg sangat labuh la.. aku yg tinggi 161cm ni pun pakai jubah tu meleret boleh sapu sume sampah kt lantai.. kalau nk pakai advisable guna kasut tinggi la agar anda tidak menyapu semua kekotoran di jalan dan shopping complex.

based pada description di FB jubah ni dibuat dari kain lycra bermutu tinggi. Jubah ni free size, so mmg loose dan besar.. aku yg gemuks ni pun pakai nampak besar.. kalau korang yg kecik2 lagi le besornyer..bab loose tu ok la.. katapun nk tutup aurat, kalau pakai jubah ikut bentuk badan mana tutup auratnya.  Kain mmg tk jarang as per claim by Imaan Boutique, bila berjalan, mmg bahagian bawah ni mcm princess gitu.. tk melekap.. cuma dr segi personal opinion aku better korang pakai kain dalam or seluar juga kt dalam coz bila kita berjalan kalau tk pakai seluar or kain dlm akan menampakkan bentuk perut korang dan bentuk punggung korang even jubah ni loose.. kain lycra mmg mcm ni kot.. aku first time ada jubah kain mcm ni.. yg lain2 nk komen.. mmg jubah ni simple sehabis2nya lah.. 

Just tk puas hati tang zip tu lah.. so Imaan Boutique.. next time boleh improve bab zip tu sket kot..nampak cam tangkap muat jer.. better letak zip yg terselindung tu la banding dengan yg ni coz nampak exclusive sket.. sesuai ngan harga RM190 tu.. 

k, bai..

Monday, May 12, 2014

Puasa Ganti

Orang lain dah lama habis ganti puasa, yang aku ni baru terhegeh2 nk ganti.. Sila faham la yer.. saya ibu menyusu anak yg baru nk masuk 5 bulan.. mmg nk cari time ganti posa tu agak susah sket tapi apapun kena ganti juga even bagi aku agak lewat dah ni huhuhu... Tahun lepas tinggal pose 4 hari, yelah time tu pregnant.. pastu masa balik kg nk raya tu, kena plk ribut teruk tgh laut.. anak2 muntah habis ats baju dek mabuk laut. Yang aku ni ngan bawa perut tu pi la nk tukar baju yg kena muntah anak kt toilet dlm feri ke Langkawi tu.. skali kt dlm toilet pun penuh muntah dan najis..dengan keadaan feri yang terumbang ambing kiri kanan tu.. ngan aku sekali muntah.. batal posa cek! Sabo jelah.. InsyaAllah 4 hari jer.. jap je nk ganti ni. Pasti boleh!

So, mmg dah wat persediaan dari segi mental dan fizikal nk ganti posa ni. Pagi tadi makan sahur nasi dan lauk botok.. eh yeke botok..ala makanan org Johor yang diperap lauk skali ngan ulam2 pastu steam tu.. dibawa khas oleh my bff pn Didi yg datang melawat Ammar semalam. Amboi, sedap tul makan ulam2 ngan ikan yg penuh paste tu time sahur tadi..tk sedar dah tambah nasi tiga kali hahahha.. melantak ke apa ni Liza oiii... ditemani pulak En Somi yang sama2 bersahur. So sweet my asben kan, isteri ganti posa dia pun posa sama.. lap u la dear. heheheh.. Gambar tadak yer.. tk kose nk snap pepagi buta tu. Pas makan, minum ESP mix with Performance Drink, Mealshake.. Oooo ini penting agar aku tak lembik dan dehidrasi puasa sepanjang hari ni.. maklum la aku ni menyusu baby. Kang tak cukup lak susu tuk si Ammar tu. Mak2 kan.. mesti fikir kepentingan anak. Pastu amik Vitamin B Complex, Vitamin C, Ostematrix dan Lecithin.. nak tenaga, nak kulit cantik, nak kuatkan tulang, nak kurus ^____^ kih kih kih.. aku mmg hantu vitamin. 

Moga dapat menunaikan ibadat posa dengan jayanya.. insyaAllah... tetiba fikir, petang ni nk masak per tuk menu berbuka?? hek eleh.. baru kul 10 pagi kot.. awal benor dah fikir menu berbuka.. ok, nk gi kejut anak2 bangun.. kul 10pg dah sedap tido lagi yerk.. bye korang.. :)

Friday, May 9, 2014

Choc Moist Cake

RM12/per box (size 18cmx10cm)

Semalam buat choc moist cake lagi atas permintaan anak2. Bebudak ni mmg suka sgt ngan choc moist cake ni. Sebulan entah baper kali kena buat. Tapi ibu tak kisah coz anak2 suka makan. Dek kerana ramai dok tanya resepi choc moist cake yang lembab dan yummy ni. Aku kongsikan disini, sape rajin boleh buat, sape tk rajin boleh order ngan aku. Tapi area Selangor/KL jer.

Kek Chocolate Moist

Bahan2:
1 cawan gula
3 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder 
2 cawan air panas

Cara:
- pukul telur dan gula hingga kembang
- masuk minyak masak dan pukul sebati
- masukkan susu pekat pukul lagi hingga sebati
- kemudian masukan serbuk koko, air panas dan tepung sedikit demi sedikit secara berselang seli. 
- Pukul hingga sebati
- Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 1 jam atau boleh kukus hingga masak.

Topping:

Bahan:
150ml dairy whipping cream
300gm coklat masakan
1 sudu besar mentega

Cara:
Panaskan whipping cream secara double  boiler, biar hingga berbuih bahagian tepi sket jer. Then masukkan coklat masakan, kacau hingga larut dan masukkan butter. Kacau hingga licin dan tk berketul. Biar suam sket baru tuang ke atas kek.


Pada yang ingin order kek yg yummy ni boleh whatsapp 013-2986822. Thank you ^___^



Sunday, May 4, 2014

Colmar Tropicale - Part 2

Haih.. bercuti dua ari satu malam jer, citer mcm nk rak.. huhu.. tuan tanah tkde masa ler nk habiskan short trip ni dlm satu entry jer.. layankan jelah...

Ok, petang tu lepas celebrate birthday dak Qaireen tu, rehat jap.. mlm lepas maghrib kitaorang kuar cari makan.. huhu lapaq dah. Omak aiii kuingat mlm tak ramai.. tapi sama je kedahnya.. nk masuk restoran pun kena que dulu. Sabo jelah!!! Kalau ku tahu camni baik order dari bilik jer. Tapi dah alang2 kuar tunggu jelah.. sambil2 tu kita cuci mata tgk lampu2. 





 Lepas makan, saja jalan2 sket layan anak2 sementara nk tunggu night show kul 10.30 mlm.




The night show.. cam pertunjukan akrobatik plk.. cayalah diaorang ni.. mcm2 aksi diaorang buat, aku tk snap sume.


Anak2 aku tgk pertunjukan ni, balik bilik dok practice nk buat mcm ni juga.. amboiiii!!! no no no... kang ada gak yg terseliuh sana sini.

Lepas habis night show ni bawa diaorang gi main benda alah ni..kata nk happykan anak2 kan..

sekali main jer.. jgn membazir kat sini.. sekali naik RM4 dlm 10 minit je kot.
Si debab ni paling senang bawa.. langsung tk meragam. Nak susu jer baru berbunyi.. agak2 penat dia tido.. good boy.. 

Dah penat tgk lampu2, kita balik bilik la.. penat dah seharian. Esoknya plan nk ke Japanese Village dan Animal Park lepas breakfast. 

Ok the next day, lepas subuh pulun iron baju dulu. Iron dibawa khas dari rumah, malas aku nk call room service hantar iron. Lepas tu cuci mata tgk keindahan alam.. masyaAllah cantik dan segar suasana pagi disini. 

View dari bilik..pintu ni terus ke balkoni.. 

Tiga beradik.. harta dunia akhirat. Sedap diaorang tido, maklumla sejuk.. jenuh kejut bangun nk gi breakfast.

Lepas breakfast kt hotel, terus laju ke bahagian shuttle bas. Kononnya nk ke Japanese Village dulu, tapi dah terlepas bas. So, kitaorang choose gi Animal Park dulu.. Tiket masuk ke Animal Park ni RM3 per person. Dewasa dan kanak2 sama jer.. Haiwan yg ada cuma arnab dan rusa.. donkey tk boleh masuk.. ingat nk kasi qaleesya dan qaireen naik donkey, tak kesampaian. Kat sini gak ada small playground. Boleh la dari xde apa kan..

 Boleh masuk beramah mesra ngan arnab2 ni.. tapi anak2 ku penakut sumenya.. menjerit2 Qaleesya nk kuar..huh!

 Comel2 tapi aku geli nk pegang.. teruk tul.

 Qaleesya sembunyi belakang abah.. huhuhu

 Si rusa disana.. berkawan ngan arnab hahaha

 tgkla budak penakut tu.. terjerit2.. adoii kelakar la awak ni Qaleesya..

 Sudahnya kuar main buai sensorang

 dah bosan main buai gi kt tepi pagar panggil arnab.. hek eleh budak ni..berlakon sgt

sementara tunggu shuttle bas dtg amik, main2 kt sini dulu.. Kitaorg decide gi Japanese Village sendiri coz masa dah suntuk nk check out. 

with my lil boy.. tido je sepanjang kami disini.. nk balik baru terjaga. Balik hotel sempat lagi singgah tgk swan ni.. garang tul, lambat dekat jer dia nk patuk..
 

 Balik bilik kemas apa yg patut then tepat kul 12pm, terus ke lobby hotel for check out. Dapat balik RM24 refund entrance fee ke Comar Tropical ni coz aku stay kt hotel ni.

Proceed to Japanese Village cepat2 coz hari dah agak mendung sket.. rupanya Japanese Village dan Botanical Farm ni dok ats bukit.. tangga nak naik punya lah tinggi, dah tu kena daki bukit lagi.. serius memerlukan tenaga yg banyak. aku ngan carry Ammar yg berat 8.3kg tu.. perghhh dapat sampai ke atas lebih cepat dari en. somi hahhha.. I mkn supplement Shaklee you. langsung tk sakit kaki ke keras betis ke.. stamina maintain.. chewahhhh!!!



 At last sampai.. baru kt papan tanda.. belum betul2 Japanese Village lagi. Tu gambar kt bawah dua orang budak dok main tu.. tu jalan naik ke Japanese Village.. jom kita daki lagi.. pastu naik tangga lagi.. Org Jepun mmg dok ats bukit ke???


 We are here! 3,500 kaki dari paras laut.. sejuk..

 Di Japanese Village.. best landscape dia.. 

 Rumah org jepun.. 

 Selfie sat.. kekekke...

 Chenta hati saya..


 Tatami Spa. sape nk berspa ditengah hutan??



 Dah penat jelajah Japanese Village pi pekena ais krim sorang satu.. dahaga weii.. pastu belasah sandwich plk.. sedap.. Hari dah gelap so we all decide tak gi Botanical Garden. Cepat2 turun dan meninggalkan Bukit Tinggi.. berakhirlah  short trip kami.. Alhamdulillah.. selamat pergi dan balik, Allah mudahkan perjalanan kami.. :)