penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Sunday, May 25, 2014

Buttermilk Chicken

Assalam.. ari ni tetiba rasa nk try resepi baru. Semalam tgk Pn. Farah Arif update Buttermilk Chicken kt FB, wah cam sedap plk. Diupdate skali ngan resepi, apa lagi.. nk try buat la. Apakah rasanya.. minta halalkan yer ilmu Pn. Farah Arif.. Sementelah dah ada bahan, so menjadilah la projek aku. 

Buttermilk Chicken

Asparagus udang bersos tiram

Plus sup kaki ayam, my hubby request.. malas nk snap sup kaki ayam. Sure korang pun pernah tgk kan..hahahha... Tu je juadah makan tengahari kami ari ni. Alhamdulillah.. even simple jer masakannya tapi kenyang. 

Sape nk try Buttermilk Chicken boleh follow resepi mudah ni.Asparagus udang tu senang bebenor.. tk perlu resepi lah.

Buttermilk Chicken
Bahan:
- 1 ekor ayam dipotong ikut suka
- 1 tin susu sejat 
- 1 buku butter
- beberapa helai daun kari
- cili padi ikut kepedasan yg anda suka (dihiris)
- garam secukup rasa
- 2 sudu makan susu pekat manis, campur ngan secawan air

Cara:
- perap ayam dengan garam dan sedikit halia dalam 15 minit
- Then lumur dengan sedikit tepung gandum. Goreng sekejap, jangan overcook. Ketepikan.
-  Panaskan kuali, masukkan butter
- Bila butter cair, masukkan susu sejat, susu pekat manis yang telah dibancuh dengan air, cili padi, daun kari & garam secukup rasa.
- Tunggu hingga mendidih dan masukkan ayam yang telah digoreng tadi. 
- Masak hingga agak pekat dan boleh la dihidangkan.

Selamat mencuba ye korang..^___^


No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)