penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Thursday, May 29, 2014

I am SUPERMAK!!!

Assalamualaikum...

Wah. supermak la sangatkan.. tapi mmg saya rasa saya cam supermak, saper tk setuju terpulang lah hahahha... Ok, today Ammar ada check up kt Klinik Kesihatan. Selalu pun kalau check bulanan memang saya sendiri bawa dia ke klinik tanpa asben menemani. Dah biasa independent.. dulu pun masa pantangkan Qaireen, sebulan dah drive ke klinik utk check up baby masa umur sebulan. Alhamdulillah.. Allah mudahkan. Kenkadang terfikir, bagus gak belajar dan keje berjauhan dari family ni.. Ia jadikan kita lebih matang dan berdikari. Kalau nk ikutkan dulu masa skolah.. saya adalah anak manja..kalau nak kepekan pun mesti dengan abang2.. kenkadang pergi dgn abang, bila kena balik sendiri. Abang carikan teksi, siap bgtau pemandu teksi lagi mana destinasinya.. abang bayarkan siap2. Tugas saya cuma masuk dan duduk diam2 hingga sampai ke destinasi. 

Tapi bila dah umur 18 tahun.. kuar berkelana belajar di Shah Alam.. sume kena buat sendiri.. amikk ko!! Alhamdulillah.. awal2 culture shock gak. Tapi bila kita pilih kawan yg betul, InsyaAllah.. kita tidak akan tersasar dari landasan.. mana nk pergi pun still contact mak, abang bagitau.. kalau mak or abang ckp tk boleh. Saya tk pergi. Walhal saya kt Shah Alam, keluarga di Langkawi.. kalau saya buat pun diaorang tk tau.. tapi saya tk berani lawan perintah keluarga. Budak2 skang tak tau lah. moga anak2 saya nanti taat pada org tua dan pandai jaga diri. Ameeen...

Ok, menyimpang jauh plk. Berbalik pada citer ari ni, skang kan musim cuti skolah. So, kenalah hangkut tiga2 anak sekali. Asben tanya boleh manage tak? InsyaAllah boleh.. kalau ckp tak boleh pun saya tetap kena manage gak coz hubby tk dapat cuti. Tawakal pada Allah. Pepagi kuar skali ngan hubby nk gi keje tu. Hantar hubby ke ofis, then straight gi Post Office kt Tesco. Anak2 mmg happy gi Tesco bukan post office coz diaorang boleh pow ibu ni. Ada yg tanya camne saya handle budak bertiga ni bila outing tanpa abah diaorang. Ammar saya masukkan dlm carrier.. tangan kanan pegang Qaleesya, tangan kiri pegang Qaireen... mesti pegang coz saya tk nak anak2 terlepas dari pandangan. Kalau wat urusan kt kaunter pun ank2 mesti kt tepi kaki..

pepagi dah pow ibu main menan ni. huhu.. takpelah.. kasi diaorang happy sket. Pastu mesti nk beli air kotak sorang satu dan jajan.. yes I know not good for them.. akan cuba berubah InsyaAllah..

Then ajak diaorang naik ats jap coz Ibu nk beli satu buku ni.. dah lama nk beli tk terbeli. Today kena beli gak..

Cerita cinta Ahmad Ammar..sangat memberi inspirasi.. baca belum separuh buku ayaq mata dah meleleh2.. sob sob sob.. moga anak2 ibu jadi mujahid dan mujahidah seperti Ammar.. moga my lil Megat Ammar Hadif punyai keperibadian seperti Ahmad Ammar.. anak yg menyenangkan hati ibu bapa. mampu memberi seribu kebaikan pada org disekililing.. hingga perginya tiada lain yg diperkatakan selain dari kebaikannya saja.. amin.  (upss nama Ammar pun dipilih sempena nama Ahmad Ammar... ) Beli gak buku untuk anak2 bertuah ni.. Know your body! Takpelah utk pelajaran kan..

Lepas dah settle sume, gerak ke klinik. Ari ramai la plk org, terpaksa park keta kt tepi jalan depan klinik.. kena la hati2 bawa anak coz lalu tepi jalan kan.. risau kenderaan laju2. Lama gak kt klinik coz ramai org. Bebudak dua org ni mulalah boring, jap lari sana, jap lari sini.. ibu jenuh dok ikut, panggil. Yelah even kt klinik, kita tk tau apa boleh jadi kan. so, kena berhati2 walau dimana pun.. bukan senang nk dapat anak oiii... agak penat disitu.. penat mengikut diaorang sambil mengendong Ammar yg berat 8kg lebih ni. 

Ammar selalu jadi perhatian kalau ke klinik. Ramai yg akan tanya, baper kilo ni, baper bulan ni, bagi makan apa ni? Hahaha.. you are so chubby Ammar.. sume org tgk pun geram! My baby ni just minum susu ibu jer.. baru 5 bulan.. tk merasa solid food pun lagi.. yg masuk ke perutnya cuma susu ibu. Hatta air masak pun x pernah sekali. Alhamdulillah.. berkat susu ibu dia membesar bagai johan... Nurse2 ckp, ni anak Shaklee ni coz ibu jual Shaklee.. heheh.. betul! Dari pregnant hingga ke bersalin, hingga skang.. ibu tetap consume supplement Shaklee.. maybe cukup zat kot, tu membesar bagai johan.. Air susu pun meriah jer coz ibu mmg konsisten amik ESP dan Alfafa.. 

Today Ammar kena cucuk.. satu bagusnya si Ammar ni, mesra sgt.. nurse panggil jer nama dia, dia terus toleh dan senyum.. kena inject pun nangis masa jarum masuk jer.. jap sgt pastu diam.. Ya Allah.. senang sungguh jaga awak ni.. Syukur Ya Allah.. pastu masuk keta terus tido.. takde ngaruk2.. takde nangis2.. settle urusan kt klinik dah hampir kul 12thgr.. terus ke office hubby amik dia.. so that dia leh hantar we all balik rumah, dia bawa keta ke ofis balik. 

Camtulah rutin.. bawa tiga anak kecik sendirian memang mencabar dan perlu kesabaran yg tinggi.. ibu yg kesabaran senipis kulit bawang ni kenkadang tak leh control gak.. tapi lepas tu istighfar byk2.. sabarlah wahai hati.. budak nk membesar mmg macam ni. Kang dia pasif jer pun masalah juga. Diaorang ngah proses belajar tu.. It is not easy to be independent mom to 3 kids.. but I can manage it. Tepuk tangan kt bahu sket.. Tahniah ibu.. Im SuPerMak!

No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)