penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Monday, June 16, 2014

Panggilan Pulau...

Assalamualaikum... ohhh lama gile tak balik kampung. Last balik raya tahun lepas tu.. serius memang rindu ngan bayu laut, desiran ombak.. beban yang ditanggung si anak pulau... Rindu ngan mak ayah.. rindu ngan nasi lemak kak zah diwaktu pagi.. rindu nak makan kerabu beronok.. rindu masakan mak.. rindu nak peluk mak. 

Balik ni juga coz nak meraikan my pengapit masa kawin dulu.. My bff, kawan dunia akhirat melangsungkan perkahwinan awal bulan 6 ari tu. To be exact, 6/6/14 akad nikah, 7/6/14 tu kenduri. My hubby plk tak dapat cuti on 6/6 tu.. so first decision nak balik ngan kereta terpaksa dibatalkan coz penat oo jumaat malam nk bertolak, pas tu nak naik feri lagi.. Langkawi time cuti sekolah orang ramai giler.. kul bape la kami nk dapat feri utk balik Langkawi. So last decision, balik ngan flight jer.  Harga tiket paling murah pun Air Asia jer.. pergi balik 5 orang RM1000.. ok lah tu. dah terdesak nih!

Tapi mencabar btl nak balik this time. Memula nak parking kat Long Term Car Park di Jalan KLIA 1. On the day itself.. gerak awal coz aku hantar hubby gi keje.. petang tu dah siap2, kul 5.30 dah tercongok depan ofis hubby.. jadi singgah kt tol KLIA hubby mandi dulu, tukar baju.. cari punya cari parking tu tak jumpa, call company yg manage parking tu tk berjawab. Tanya polis traffic kt KLIA dia suh gi Block A. Cantekk.. dah parking kt blok A, hati dah rasa macam bukan jer.. coz ni parking KLIA manage by MAB. Tapi takpe, kang kita tanya.. dah jalan ke bangunan KLIA.. tanya kat kaunter parking tu sehari RM50. Aikk yg LTCP tu sehari RM32 jer.. camno ni? Hubby kata parking jelah. flight kul 9.15, kul 7.50ptg, kami kt parking KLIA tu lagi..hubby kata kita naik train ke KLIA 2. Oh no.. dah bayar parking sehari RM50 pastu nk naik train gi sana lagi. Aku ckp kita terus parking kt KLIA 2 jer.. pastu berlari kami tarik anak2 ke kereta balik. Dah macam amazing race dah hahhaha.. Dah tu panik, cari jalan nak ke KLIA 2 tk jumpa plk.. pusing2 kt situ..last jumpa LTCP yang kitaroang nak park memula tu.. yang RM32/day tu. Cett.. masa dah suntuk, xde makna nak park kt situ lagi.. kang  nk kena tunggu shuttle bas lak ke KLIA 2. Akhirnya jumpa gak le jalan ke KLIA 2. Sampai dah hampir kul 8.30mlm.. Kelam kabut kitaorang cari tempat nk drop bag.. maklum la first time ke KLIA 2. Nasib la dah check in awal. Lepas drop bag, gi solat sume.. pergh.. memang penat.. apalagi ngan kerenah anak2 yg dah penat wat amazing race tadi..sabo jelah. Bapak jauh nk jalan ke departure hall.. sabo lagi.. tapi bila tgk muka Qaleesya yang so excited nk naik flight.. hilang sume rasa letih. Ammar plk tak sihat.. selsema dan batuk.. meragam sajalah dia. 

Belum naik flight lagi dah penat

Qaleesya suka naik flight.. excited sepanjang perjalanan. Ni dah kali ketiga dia naik flight.. so dah ok dah.. first time naik dulu masa usia dia 45 hari. Qaireen kira kali kedua la ni . Dulu kali pertama naik dok atas ibu.. ni dok sendiri takut hahahha..peluk tanga ibu tak lepas.

Sepangjang perjalanan Ammar meragam jer.. hidung dia tak selesa. Bagi susu tak nak, jap kasi abah dia pegang.. jap ibu lak pegang.. sib baik la 45 minutes jer.. Alhamdulillah, kami selamat sampai Langkawi.. Abang aku amik kt Airport, sampai umah mak.. huhu lapar giler.. tgk mak masak gulai ikan dan ada kerabu beronok plk tu.. pergh.. makan tk pandang kiri kanan dah la.. 

Esoknya gi makan kenduri Kak Cik Zuridah ni

ni masa akad nikah.. dia whatsapp kt aku coz aku masih di klang time ni.. gambar pecah2 plk.. 

haa yg ni clear. Dihari persandingannya.. Selamat Pengantin Baru Kak Cik Zuridah dan Shanaaz.. moga kekal hingga ke syurga. Sangat happy my bff dah ada yang jaga.. pls take a good care of her yer Shanaaz.. 

Lepas makan kenduri gi Pekan Kuah plk.. beli teko air yg my sis kirim. Beli coklat Pepero skali.. first time makan.. sedapp..Cadbury tk pandang lagi even murah.. harom.. aku tetap follow yg first declaration.. nk telan pun tk boleh dah. 

Esoknya, pepagi dah kuar gi berkelah uollss.. kata dok pulau, tak best la kalau balik tk pi mandi laut. Tapi aku tk mandi pun, malas.. dapat bau laut, dapat tgk laut pun jadilah.. kasi can bebudak mandi. Tapi yang teruja mandi laut Qaleesya jer.. Qaireen menjerit2 takut.. kaki kotor kena pasir la.. amboi hang ni anak bandar sangat ka...kena pasir pantai pun tk boleh.. Sempat gak kasi kaki Ammar cecah air laut.. :)


Bila pandang laut hati jadi tenang.. lapang.. sukar nk diungkapkan.. Indahnya ciptaan Allah.. subhanallah..




Suka dia dapat mandi laut.. sampai tak nak balik. 

Si Qaireen nak berdukung jer.. x nak kena pasir pantai.. hish..

Mak dan adik..

Ada pantai yang lebih cantik sebenarnya.. yang aku gi ni dekat2 ngan area Pantai Pasir Hitam.. sebab tu pasir nya ada hitam2 sket.. pantai ni sangat dekat ngan Pusat Kraf Langkawi. Nak gi Datai malas lak.. 

Esoknya ari senin.. melepak kt umah jer.. spend time with familia.. rasa kejap sgt balik kampung. 4 hari jer.. huhuhu... insyaAllah.. umur panjang, murah rezeki kita balik lagi raya haji nanti. Flight kami ke KL ari selasa pagi kul 9.40. Pagi tu mak wat cekodok pisang.. sempat makan sket jer.. huhu.. bila balik sini rasa nyesal tk bawa bekal sket.. huk huk huk.. terasa2 sampai skang.. mak.. :( 

Sedih nak tinggal mak ayah.. tapi kena la kuatkan hati. Aku bukan budak kecik lagi.. sampai umah malam tu nangis gak. lepas solat terbayang mak ayah.. Moga Allah lindungi dan pelihara kesihatan mak dan ayah.. amin.

Flight lum gerak, behave.. lepas dah kt atas awan.. mula la melasak.. sabor jelah

Kali ni Ammar dah ok.. minum susu then tido.. dekat nk sampai KL baru jaga.. opss ada org tegur kulit muka iolls nampak flawless.. hahahah flawless ke, idak la sangat.. ada yg tanya makan apa. Mai nak habaq, cek bukan org kaya pakai product skincare mahal2.. i guna Safi Rania gold jer.. nk cantik macam che ta...hahahha.. tapi i memang amalkan pengambilan Vitamin C, B Complex dan ESP Shaklee.. memang sejak amik tu, kulit semakin ok.. haa tu rahsianya. 

Menapak punyalah jauh nak ke tempat collect bag.. lepas settle sume balik umah jap, then ke HTAR check up Ammar.. satu hari yang full tapi happy dapat balik kampung, dapat jumpa mak ayah, abang kakak, anak sedara..orang2 kampung yang datang ziarah.. happy dapat bagi experience baru untuk anak2.. 

Anak pulau tetap anak pulau walau dimana berada... one day, insyaAllah akan balik menetap dipulau jua..

No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)