penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Thursday, July 17, 2014

Ramadhan Kareem

Assalamualaikum.. Alhamdulillah.. dah hampir 20 hari kita berpuasa. Ya Allah cepatnya masa berlalu, aku rasa Ramadhan kali sangat pantas sekali.. Alhamdulillah gak, insyaAllah tahun ni puasa penuh.. ngeee..

Puasa tahun ni tk bekerja, jadi setakat ni baru dua kali beli juadah berbuka kt bazaar. Tu pun beli menu yg sama jer.. Nasi Beriani. Hooiii nasi beriani yang jual kat bazaar meru tu memang marvelous la! Nasi guna beras basmathi, ada letak kismis lagi.. rasa ummph! Lauk beriani daging tu plk lazat, banyak dagingnya, ada acar dan papedom ooo.. satu set RM6.50. Berbaloi sangat lah dengan harga yg boleh dikira murah tapi rasa dan kualiti tip top! Sorry, gambar xde, lupa nk snap.. ampunkan saya penunggu gua.. hehehe..

By the way, puasa tahun ni ada baby kecik kan.. so memasak pun ikut mood si Ammar ni. Ada hari dia ok, so boleh memasak dengan tenang dan dapat la prepare dua tiga lauk. Uppss tapi hubby dah pesan masak dua lauk je.. jangan membazir. Bulan puasa bukan nk makan byk mana pun. Tapi bila mood Ammar meragam jer.. haa hadap satu lauk ngan nasi jelah ye en somi.. sib baik suamiku jenis tk cerewet dan sangat memahami. Ammar ni bila mood meragam dia sudah mari, nk berdukung jer.. kenkadang memasak sambil dukung dia.. lepas tu tangan dah tk boleh lurus coz sakit.. 8 kilo lebih hokay berat dia.. mau tk cramp tangan tu.

Tapi yang bestnya, bulan puasa ni sempatla juga buat kuih untuk berbuka.. antaranya

 Puding Cocktail

 Keria

 Kerepek isi ketam

 Popiah Kentang

 Macaroni Gratin
Dan last but not least adalah homemade pizza.. kebanyakkan juadah ni sume adalah cubaan kali pertama kecuali Macaroni Gratin. 
Pizza ni buat coz anak2 hari2 asyik nak makan pizza. Boleh botak kepala abah lagu ni kalau hari2 beli pizza. Sebagai alternatifnya.. si ibu pun menggoogle resepi pizza dan buat sendiri. Alhamdulillah.. licin anak2 makan.. abah pun puji sedap. auww happynya I. heehe..


 Sila abaikan tudung periuk tu yer.. i xde pizza pan. Lepas ni kena beli, harus beli.

 Tadaa dah siap. Ini utk anak2, kurang sos..

Ini untuk ibu dan abah. itu bukan hangit yer.. aku gatal gi letak sos pizza kt topping.. nampak cam hangit plk.. by the way.. lepas ni buat sendiri lagi afdal.. walau ibu penat menguli tepung, tapi anak2 happy dan berselera makan buat hilang penat ibu tu. 

Oh ya.. lagi satu menu wajib yg dah byk kali buat gak adalah Roti Jala.. ni pun first try gak masa bulan puasa ari tu.. lepas tu kerap la buat coz senang banget.. anak2 pulak suka makan. Yes, ibu suka buat apa yg anak suka makan.. :)

Ok tu jer nak citer.. persiapan raya dah ready sume.. nnt kita update bab persiapan raya plk k.. selamat berpuasa korang..

No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)