penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Saturday, December 5, 2015

Hari Konset dan Graduasi TSP 2016

Assalamualaikum..

Tanggal 7 Nov lepas sekolah tadika Qaleesya Qaireen adakan hari konsert dan anekaragam 2016 di Goldcoast Hotel Klang. Qaleesya Qaireen amik bahagian dan ibu pun excited la nak gi tengok kan. 

Qaleesya bagitau dia masuk tarian lagu hindustan, Kun Anta dan berlakon dalam Aci2 buka pintu. Dua2 lagu Kun Anta dan Oh My Darling I love you tu hari2 diaorang balik practice tarian kat umah. Yang Aci2 tu aku ingat dia jadi hantu.. rupa watak utama.. anak aku la Aci tu hahhaha..


 Qaleesya dan kawan2 nya








 Persembahan pertama Qaireen. Semua pun malu2 tak nak nyanyi. Si Qaireen masam jer muka.. naper awak masak dik oii.. malu la tu.

 Persembahan kedua, lagu tiga kupang.. 


 Masam lagi.. tak tau lah naper awak ni.. Bila tengok ibu upload gambar ni dia kata "alamak qaireen tak senyum.. sorry la ibu.. qaireen malu semua orang tgk qaireen."

 Yang ni senyum selalu.. haaha




 Ni masa awal nak menari lagu "Oh My Darling I love you"



 Ni masa melakonkan watak sebagai Aci dalam lagu Aci2 buka pintu. Ibu terkezut campur bangga awak jadi leading actress :)



 Menang hadiah tabung paling kreatif



 Dengan sahabat baik dia Icha. Dah pakai jubah utk majlis graduasi.



 Yeay!!! Dah graduate anak ibu ni.. Moga perjalan mu di masa depan dipermudahkan Allah.. Aamiin.


 Sorry lah gambar konvo kt pentas ni berlambak2.. heheh
 




This is the hapiest day for ibu dan Qaleesya juga. 

Kat bawah ni ada video tarian diaorang:



Friday, December 4, 2015

Orientasi Darjah 1 Tahun 2016 - Puteri Qaleesya Humaira

Assalamualaikum..

Lama menyepi dari dunia blogger.. tau takde yang heran pun hahahh. Sementelah aku bukan blogger fofular..so no hal la kalau buat kemunculan sekali-sekala ken.. Entah kenapa mood kelaut kebelakangan ni. Hidup ni sentiasa bz. Mak anak tiga, karier dan rumahtangga.. semput juga kenkadang nak mengatur waktu. 

Ok sudah merapu bab diri ni. Nak nukilkan kenangan anak sulungku melalui hari orientasi pertama di "sekolah besar" bak kata Qaleesya.. Whoaa how time flies.. tahun depan Qaleesya dah 7 tahun. Anak makin besar, ibu pun makin tua. Aku dapat tau pasal hari orientasi ni pun masa gi konsert sekolah tadika Qaleesya Qaireen  ari tu. Lepas tu kelam kabut call sekolah why aku tak dapat surat utk gi orientasi ni. Last2 suruh my hubby gi amik je surat kt skolah. 

Selepas tu kami pun sibuk la gi beli persiapan serba sedikit coz kena berpakaian sekolah lengkap dan bawa semua peralatan sekolah. Uishh boleh tahan gak harga baju sekolah yer.. aku ingat jual sepasang rupanya baju harga lain, kain harga lain. Tengok brand Canggih, baju dalam RM27 sehelai. Ni baju kurung yer.. kain pulak dalam RM30 sehelai. Tapi sayangnya anak ibu ni kecik orangnya. Maklumlah lahir tak cukup bulan kan.. baju kurung Canggih saiz paling kecik pun tak muat untuk Qaleesya. Labuh sampai ke betis.. dah rupa jubah layaknya. So, beli je la apa jenama ntah kat Parkson tu.. sedang elok jer.. cuma kain kena lipat dua kali. 

Try baju sekolah dan kasut sekolah.. happy tak terkira hahah..

So, 21 November lepas kami pun pagi2 tu dah ke sekolah. Bila sampai dah ramai rupanya.. kelam kabut gi nak register. Suruh abahnya beli fail murid nak letak semua dokumen while aku uruskan Qaleesya. Semua kena beratur ikut bilik. Qaleesya dapat bilik 9. Lepas ni beramai2 kena buat test Linus dan ibu bapa perlu hadir taklimat bersama guru. 


Selalu tengok mak2 sibuk uruskan anak diaorang..now tiba pulak giliran aku.. jenuh pesan Qaleesya dok elok2.. air bawa.. pensel color sume ibu letak kat sini. Hadooiii kecoh ibu ni.. cam la anak tu nak gi test sehari.. sejam lebih je kot.. Luckily Qaleesya okay. Ada gak murid yang nangis cari mak dia.. sian.. takut kot tengok ramai2. Qaleesya steady jer coz ramai kawan satu tadika ngan dia skolah kat situ. 

Lepas uruskan Qaleesya, gi amik buku teks pulak.. rupanya skang kena amik satu subjek tambahan.. aku pilih jer Bahasa Cina.. lepas dah pilih, balik umah terfikir pulak boleh ke Qaleesya bawa subjek bahasa cina ni. haiyaa.. tawakal pada Allah jerlah.. ibu pun ingat2 lupa dah mandarin ni.. dulu ada belajar masa Diploma dan Degree. 

Lepas habis taklimat, kami dok kt kantin sementara nak tunggu Qaleesya habis test. Oh ya, luckily skolah ni ada provide kelas integrasi pendidikan khas untuk murid yang ada Autism, hyperactive dan Dyslexia. Ada 5 orang guru yang berkelayakan untuk mengajar. Seorang guru untuk 5 orang murid. Oh ya, Qaleesya confirmed dyslexia.. pasal ni nanti aku citer next entry ya!

Hampir kul 11 lebih baru diaorang habis buat test. Aku pun tercari-cari la mana satu kelas anak aku duduk ni.. tunggu punya tunggu kelas lain semua dah kuar. Bayang Qaleesya tak nampak gak. Risau weihhh.. tanya cikgu bertugas dia kata kelas Qaleesya baru habis buat test. Aku pun terus naik ke kelas.. tengok cikgu baru collect kertas jawapan. Qaleesya cam biasalah.. nampak aku terus tersengih. Nak kuar kelas, dia terus gi salam cikgu-cikgu dalam kelas tu.. dlm hati bangga gak ler.. tau hormat orang lebih tua. Bila kuar jer tengok kain dia labuh sampai meleret kelantai. "Naper kain kakak labuh sangat ni, kan ibu dah lipat tadi". Patutnya tanya la dulu boleh jawab soklan ke tak, tapi kain pulak yang disibuk.. ibu ohh ibu.. "kakak nak kencing tadi. Kakak angkat tangan cakap kat cikgu, saya nak kencing cikgu. Cikgu terus tunjuk kt mana toilet. Kakak gi sendiri" Whoaaa ibu impress!! First time uolls.. dia masuk skolah tu dan berani gi tandas sendiri. Aku dulu hari pertama masuk skolah tahan kencing coz takut nak gi tandas.. huhu malu iolls kat anak ku ini. Aku pun soal la lagi "kakak letak kain kat ner?", jawapan Qaleesya "Kakak letak kat singki.. tapi ibu jangan marah tau.. sinki tu kering.. " hahahha.. Ibu tak marah malah ibu bangga ngan anak ibu ni. Ibu paling risau camne nanti kakak nak gi toilet coz toilet kt skolah kebangsaan jauh dari kelas.. tapi kakak dah bukti kan pada ibu kakak boleh berdikari Gi sendiri, cari toilet sendiri..lega ati ibu. :)

Bila tanya Qaleesya, boleh jawab ke kakak? Boleh!! jawapan dia lah.. fakta tak tau lagi. dia kata dia tak faham dia tanya cikgu soklan tu suruh buat apa. Baguss!! tak malu bertanya. Qaleesya ni nampak confident level dia lagi tinggi dari Qaireen. Takpelah kakak, ibu tak kisah sangat.. test Linus jer pun. Ibu tau setakat mana kemampuan kakak.. ibu tetap support kakak.. Psst.. ada mak2 yang dah sibuk tanya result Linus anak saya camne. Linus je kot kak.. relaxx la... 

K bai... wasalam..

Friday, October 23, 2015

Disleksia ke Dia???

Assalamualaikum..

Hati ibu mana yang tak risau bila usia anak dah 6 tahun dia masih belum dapat membaca dengan lancar dan menulis dengan betul. Yes, walau dah dihantar ke tadika seawal usia 4 tahun tapi Qaleesya masih lagi tak dapat membaca dan menulis seperti kanak-kanak seusianya. Tiap kali tengok kawan-kawan update hasil kerja anak-anak diaorang, video anak-anak diaorang membaca dengan lancar.. aku menangis dalam hati. Beratkan nak terima dugaan ni. Aku tak tahulah Qaleesya ni slow leaner atau tergolong dalam kategori Disleksia. 

Korang boleh baca apa itu disleksia di bawah:

  • Disleksia adalah sejenis masalah pembelajaran khusus yang kerap berlaku.
  • Kanak-kanak Disleksia mempunyai masalah menguasai tugasan sekolah walaupun mereka telah berusaha bersungguh-sungguh
    • Mempunyai keupayaan intelek yang normal
    • Telah mendapat rangsangan dan pembelajaran yang mencukupi
  • Masalah asasnya adalah perbezaan cara otak berfungsi dalam menghubungkan simbol visual dengan bunyi
  • Mereka mungkin mengalami kesukaran
    • Membaca
    • Menulis
    • Memahami
    • Mengeja
    • Mengira
  • Dianggarkan 4 – 8 % pelajar sekolah yang bermasalah disleksia
  • Kanak-kanak lelaki lebih ramai bermasalah Disleksia berbanding perempuan.

Apakah ciri-ciri Disleksia?
  1. Di peringkat pra sekolah mereka mungkin :
    • Lambat bertutur
    • Mengalami kesukaran sebutan atau rima
    • Sukar menulis nama sendiri
    • Payah mengenal bentuk atau warna
    • Sukar memberitahu cerita yang telah didengarinya
  2. Di alam persekolahan, kanak-kanak Disleksia mungkin :
    • Gagal menguasai tugasan sekolah seperti membaca, menulis, mengeja atau mengira
    • Tidak suka membaca dan mengelak dari membaca di kelas
    • Kesilapan semasa membaca huruf, perkataan atau nombor (Bacaan terbalik) :
      • 15 dengan 51
      • “was” menjadi “saw”
      • ‘b’ dengan ‘d’‘
    • Kurang koordinasi seperti sukar mengikat tali kasut
    • Keliru dengan konsep masa seperti ‘semalam’, ‘ hari ini’ , ‘esok’
    • Kesukaran memahami, mengingati dan mengikuti arahan
    • Selalu tersalah letak atau hilang barang atau kerja sekolah 
    Setelah baca beberapa artikel pasal disleksia ni, aku dapati Qaleesya memang ada ciri-ciri ni. Contoh: 15 dengan 51, b dengan d, sukar nak tulis nama sendiri (baru skang boleh tulis.. tu pun Qaleesya jer), selalu hilang fokus, silap baca huruf.. selalu baca terbalik, keliru konsep masa, selalu salah letak barang..  Aduhhh bila banyak sangat persamaan, hati dah mula gundah gulana.. kesiannya anak ibu. Dan dia selalu balik sekolah cakap.. "ibu.. cikgu selalu marah kakak sebab kakak ni tak pandai baca". Apa perasaan korang bila anak cakap macam tu? Aku faham perasaan dia coz aku ibu dia, aku tak salahkan cikgu coz cikgu kat sekolah tu bukan khusus untuk kes special macam Qaleesya.. aku sedih coz dia down bila orang lain boleh baca, pandai tapi dia tak boleh. Aku faham sangat perasaan dia.. Bila aku LIKE satu Disleksia page kat FB  dyslexiatutormsia baru aku tau.. rupanya apa yg diaorang nampak tak sama macam kita.. patutlah diaorang rasa susah sangat nak baca.. aku boleh rasa betapa strugglenya Qaleesya nak membaca.. Kesiannya anak ibu... :(

    Ini yang budak Disleksia nampak.. skang korang faham how struggle there are??

    Aku ada plan nak bawa Qaleesya jumpa doktor pakar di hospital kerajaan. Tapi macam-macam aral yang mendatang. Ada contact Persatuan Disleksia Malaysia di Shah Alam since dekat dengan rumah.. call tak jawab. Whatsapp reply cuma bagi tarikh untuk amik test jer. Harga untuk dua jam test agak tinggi juga bagi kami yang golongan marhaen ni. Itu belum masuk kelas lagi.. InsyaAllah, ibu abah usaha sehabis baik untuk tolong Qaleesya.. dalam hati ni risau juga coz lagi dua bulan dia nak masuk darjah 1. So, aku amik inisiatif ajar dia slow-slow kat rumah. Aku belajar dari youtube camne nak ajar budak disleksia.. im not good, i know.. but at least I do something for my kid. 
    1) Aku belikan dia pembaris cam bentuk tangan.. ni untuk biasakan dia menulis ada space dari satu perkataan ke perkataan yg lain. Kalau tak dia taram semua dekat-dekat.. so far now, dia dah boleh tulis ada space one sentence to another.. tanpa guna pembaris tu lagi. Alhamdulillah..

    2) Aku ajar dia malam-malam.. bila berkesempatan la. dah macam cikgu pulak kat umah.. 
     Ini ajar dia tulis sambil baca.. ada juga yang aku lukis-lukis.. tapi malu nak snap. Aku lukis huduh bebenor..





     Ajar mengira.. 

    Skang ni aku print out yang bergambar dan suruh dia tulis.. tiap malam ada juga sesi mengeja.. tapi Qaleesya ni skang aku tengok dia ada inisiatif juga. Selalu tanya aku camne nak eja itu, camne nak eja ini.. dan ada juga dia ajar Qaireen sebutan huruf pada buku.. Alhamdulillah juga.. berkat ajar sikit camni dia dah boleh baca perkataan yang ada dua suku kata cam batu, baju, buku, bola.. aku happy.. dulu tak boleh langsung tau! At least ada improvement.

    Moga Allah murahkan rezeki ibu abah.. boleh lah kami bawa dia gi buat test disleksia tu. Beri kekuatan pada kami dan Qaleesya juga untuk hadapi semua ni. Aku yakin tiap yang Allah takdirkan tu ada hikmahnya.. She is our special girl.. anugerah Allah. 

    Dan ini pesanan Qaleesya untuk mereka diluar sana:



    Adakah individu Disleksia mempunyai keistimewaan?
    • Antara orang ternama yang juga mengalami Disleksia termasuklah ahli politik (Lee Kuan Yew), pelakon (Whoopi Goldberg), artis (Leonardo da Vinci) dan saintis (Albert Einstein)
    • Ramai yang berdaya imaginasi tinggi, amat kreatif dan mampu berfikir dari pelbagai sudut / dimensi
    • Bijak dengan kemahiran tangan atau sukan.

    Go Qaleesya.. ibu percaya dengan Qaleesya!!! We will survive!!!


     

Wednesday, October 14, 2015

Hari Saudagar Cilik

Assalamualaikum..

Semalam tadika Q&Q ada organize Hari Saudagar Cilik kt sekolah.. so, budak umur 6 tahun ditugaskan berniaga.. tukang beli adalah budak 5 dan 4 tahun.. parents kena lah sediakan bahan jualan harga untuk jual mestilah dibawah RM1. Fikir punya fikir, aku buat goreng nugget dan sosej jer untuk Qaleesya jual.. Ok gak ler kan, budak-budak suka nugget. Kalau tak habis pun, boleh kenduri jer kt school. 

Ini lah bahan jualan Qaleesya untuk hari Isnin lepas. Jual murah-murah jer..

 Cikgu-cikgu yang comel-comel..

 Wah..nugget dapat sambutan nampak..

 Para peniaga cilik. Qaleesya hujung sekali. 

 Beli.. beli..

Yeay!! Gerai Qaleesya yang pertama habis.. Licin baq hang.. Alhamdulillah.. good experience untuk Qaleesya.. thank you cikgu-cikgu semua. 
 
 Last.. selit sket gambar Qaireen yang ngah makan nugget tu. Awak pun beli kat kakak juga dik..kan ibu dah bekalkan nugget dalam beg..huhuhu...