penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Saturday, January 31, 2015

Kerenah Manusia Di Jalan Raya

Assalamualaikum.. 

Skang hari-hari drive meredah jem di Federal Highway, ate katanya keje di PJ kan.. So, aku dah jadi imun bab jem ni. Kalau tiga tahun dulu, hari-hari stress ngadap jem.. skang ni boleh plak aku ok, xde nak stress bagai walau kenkadang tu, lenguh gak kaki dok ganti tekan brek dan minyak.. sib baik keta auto.. mungkin faktor usia menjadikan aku lebih bersabar dan matang. Cewahhh!! Lagi satu tips berguna, korang zikir jer mengadap jem tu.. sure hati lapang.. takde nak marah2. Oh ya.. lagi satu, sediakan makanan hahahha.. aku mmg sediakan kuih, kot bosan..makan.. kih kih kih.. 

Bila berada dijalan raya ni bermacam lah kerenah manusia ko boleh tengok. Ada yang tak menyabar.. jap cilok kanan, jap cilok kiri.. gi lane paling kanan tak gerak, dia ubah ke lane paling kiri.. then tukar lane tengah pulak.. pastu cilok ke lane kanan balik.. nak masuk pulak ke lane tengah aku hon sekuat hati.. gilos ke apa ko ni.. aku dah dekat ko nak mencilok lagi! Dah namanya jem..ko cilok mana pun tetap jem.. dok jelah diam2 kat situ.. bukan tak jalan pun.. jalan gak walau slow. 

Ada gak yang peelnya.. suka memfollow dekat2..ni bukan jer takat keta.. lori paling suka wat gini.. hampeh sesangat yer.. aku tak faham naper la dia nak ikut rapat2 padahal depan tu keta berderet.. jalan pun cam siput dot dot dot tu.. slow bebenar. kot ko tak sempat brek sondol bontot keta aku.. itu yang aku tak suka.. aku ni dah ler ada satu keta jer.. kang masuk workshop camne nak gi keje??? haish.. sabor2..

Ada juga manusia yang tak menyabor sesangat ikut lorong kecemasan. Aku walau lambat camne pun, aku takkan guna lorong kecemasan. Bagi aku itu kurang ajar namanya. Kerana apa? Kalau apa2 emergency memangla payah nak berhenti kt lorong tu coz penuh ngan keta manusia2 yang takde ati perut. Aku pernah ada masalah keta, nak berhenti kat lorong kecemasan tak boleh coz penuh dengan keta yang potong que.. tak menyabar semua.. please la korang.. jadi manusia berhemah sket boleh tak???


muka tabah je menghadap jem.. eahahha.. bye korang.

Seriously.. Ini Kerja Paling Malas Aku Nak Buat!!

Assalamualaikum..

Apa kerja paling malas korang nak buat?? Aku??? Paling tak suka IRON BAJU!! bagilah aku kemas umah ke, masak ke, basuh toilet ke.. tapi kalau iron baju memang bercintaaaa sangat.. huhu.. nak nak skang ni, baju makin bertambah gitu.. baju sekolah Qaireen Qaleesya untuk seminggu, baju ngaji, telekung budak berdua tu, baju keje aku dan suami untuk seminggu.. hoii boleh sakit pinggang, kematu bontot gak ler dok mengiron berjam-jam2.. 



Sabar jelah.. apalagi nak buat selain sabar.. nak hantar ke dobi suh iron kang dikata pemalas bebenor ko ni Liza.. buat lah selagi terdaya.. huhuhu...

Bangun seawal 4.30 pagi..

Assalamualaikum..

Pekabar korang?? Skang ni rutin harian aku bermula seawal 4.30 pagi. Kunci jam tu kul 5.00 pagi sebenarnya.. tapi 4.30pagi mesti jaga. Bukan alarm jam or hp yang kejutkan aku, tapi Ammar.. tiap kul 4.30 pagi dia mesti jaga nak menyusu. Ammar still susu badan lagi, alhamdulillah.. rezeki untuk Ammar masih ada. Ada yang tanya, tak penat ke bangun awal2 sangat.. tido kul baper? Bangun awal buat sarapan ke? Entahlah.. aku tak rasa letih pun sebenarnya.. bangun awal, boleh gak wat solat sunat.. then boleh siapkan air mandian anak.. maklumlah, kat rumah takde water heater kat bilik mandi. So aku memang masak air panas tiap pagi untuk anak2 mandi. Then, kalau malamnyer tak sempat nak kemas baju anak masuk beg, awal pagi tu sempat la nak kemas2 apa yang patut. Kuarkan EBM Ammar etc etc etc.. Biasanya time aku tido, depends.. paling awal kul 10 mlm.. paling lewat kul 11mlm.. skang xde lagi nak berjaga sampai dua tiga pagi.  Paling penting, bangun awal tu.. masa perut kosong, aku telan dulu Zinc Shaklee.. then, sambil-sambil buat keje tu, makan biskut dua tiga keping ngan air masak suam.. pastu aku telan pulak multivitamin Shaklee i.e Vitalea dan Coq Health.. Alhamdulillah.. sepanjang hari tu aku bertenaga jer. Memandu pun tak mengantuk even tido lewat, bangun awal cenggini. Vitalea penting untuk cukupkan nutrisi harian aku, Coq Health tu aku baru amik, tapi kesannya AMAZING!! patutlah ramai yang suka sebab apa, dia menjaga jantung agar lebih sihat.So, kalau selalu mengah2, naik tangga sikit dan mengah, penat.. sangat bagus amik Coq Health ni.. selain tu, ia gak mencantikkan kulit.. auwww.. perempuan dan kulit cantik tak dapat dipisahkan.. kih kih kih.. 

Anak-anak aku kejut kul 5.30 pagi.. kenkadang senang bangun..kenkadan liatnyer lah.. tapi aku faham.. kita dulu nak bangun gi sekolah kul 6pagi pun liat, ni kan pulak kul 5.30 pagi dah kena bangun.. umur diaorang baru 6 dan 4 tahun kot.. sometime kena paksa gak ler.. sabar jelah ye. 

Ni dah lepas mandi dan minum susu.. ceria la sket kan.. eheheh...

Ammar paling senang bangun.. kita kejut kakak2, dia yang bangun. Aku tak mandikan Ammar seawal pagi tu. Dia mandi kat Taska. Aku cuma lapkan badan, tukar baju dan lampin. Ko nak hantar anak gi taska, biarlah proper sket.. jangan la ngan taik mata berketul, muka tak basuh, mulut busuk bekas minum susu, diapers penuh taik or berat ngan kencing ko hantar ke taska. Kalau aku jadi orang yang jaga pun geram.. pemalas benar mak ko ni nak.. langsung tak bersihkan anak sebelum hantar ke taska. So, kalau kita nak orang jaga anak kita elok-elok.. tunjukkan contoh yang elok juga. So, diaorang tengok, mak dia jaga dia bersih2.. so, kita pun kena jaga bersih juga.

Setakat ni, Qaireen masih lagi menangis tiap kali sampai depan pagar tadika. Asyik nak ikut ibu gi keje jer. Cuma skang, takdelah nangis beria.. merengek sket2 jer.. pastu dah ok. Ammar plak dah depan pintu nampak teacher dia, terus hulur tangan nak teacher dukung. Tapi bila dah bagi kat teacher, tengok ibu nak tinggal dia.. mencebik dan bunyi gak ler sket.. tak lama pun.. jap je dah ok. Good boy.. hero ibu kena kuat kan.. 

 Ni amik dia ari Khamis lepas.. omei omei anak ibu.. ada birthday celebration untuk anak-anak yang lahir bulan Januari disekolah.. Ammar pun tumpang meraikan, geram tengok dia pakai camni. Comell sangat.. (haish.. anak aku, biarlah aku nak puji comel pun.. ) hahahha.. Nampak ibu jer terus laju jalan ke pintu.. Moga anak-anak ibu selamat dan dilindungi Allah dalam jagaan teacher ditaska dan tadika.. amin..



Nikmat apa Lagi Yang Kau Dustakan???



Assalamualaikum…
Dah sebulan aku  keje kat company baru ni.. Alhamdulillah.. everything went smoothly. Last week ada review ngan GM, in fact for this first month memang everyday pun ada short meeting with him.  Syukur sekali lagi, he gave good comment on my performance. In fact, he is happy coz aku cepat adapt dengan work culture dan can suit very well dengan other top management and colleague.  Semua terjadi dengan izin Allah. Tiap hari pun aku berdoa moga Allah mudahkan segala urusan aku, moga aku dapat menyenangkan orang lain, moga rezeki yang aku dapat ni berkat. So far, aku rasa tenang keje disini even tanggungjawab lebih berat dari position yang dulu, scope lebih besar namun ada satu kepuasan menyelinap dalam diri yang aku rasa ini rupanya yang Allah ganti atas segala kepayahan aku selama ni. Segala experience perit jerih di company2 sebelum ni, semuanya sangat berguna disini.  Betullah quotes yang aku baca, kita mohon mentari.. tapi Allah beri hujan, ribut, petir.. kita sedih.. tapi lepas segala hujan, ribut, petir berakhir.. rupanya Allah nak bagi pelangi.. betapa indah pelangi tu..  mungkin itu yang aku rasa sekarang.

Disini aku nak solat senang.. surau just naik satu tingkat jer.. selesa.. tak bersesak dengan staff lain. Kat sini ada kantin, sekali makan paling mahal pun RM3 sekali dengan air.  Pernah aku makan nasi, lauk ikan kembung asam pedas, sayur kacang goreng, ayam seketul kecik dan air suam RM2  jer.. pernah juga amik ikan kembung masak pedas, lemon fish fillet seketul, sayur dan air..RM3.. parking pulak memang dah disediakan untuk staff, tak perlu lagi nak bayar parking macam dulu. Kalau masa keje Johnson Controls dulu, makan sehari dah RM10, parking sehari RM7.. cer kira sebulan berapa banyak aku habis untuk makan dan parking jer? Paling aku happy waktu keje… flexible.. masuk awal balik awal.. masuk lewat nak balik awal pun boleh haahha.. camne tu? Kitaorang diberi hak untuk menentukan time masuk keje sendiri as long as seminggu mesti cukup 40 jam keje. So, pepandai ko lah atur. Kalau rasa ari ni rindu sangat ngan anak, ohh nak balik awal lah.. ko balik la 4.30 ptg.. sok ko ganti balik baper minit/jam yang ko tk cukup tu.. senangkan.. nikmat apa lagi yang aku dustakan?? ini semua doa-doaku.. Allah dah makbulkan.. aku doa sangat biar dapat keje, bos dan colleague ok, masa keje tak terlalu straight, senang parking dan makan.. Alhamdulillah.. Allah beri lebih dari yang aku minta.. Ya Allah.. besarnya nikmatMu.. menangis bila aku fikir.. aku insan hina, diberi nikmat sebegini.. terima kasih Allah..

Moga perjalananku disini terus diberkati dan berada dibawah redha Ilahi.. InsyaAllah..

Heheh.. orange and black is our corporate color.. skang ni, kalau lalu mana2 nampak jer logo company aku yang bercambah disana sini..(maklumlah.. banyak kedai tayar Continental kan.. hahah), Qaireen mesti cakap ehhh kuda yang tempat ibu keje la... lol!!

 InsyaAllah.. will do the best in my work.. kerja itu ibadah! Ni ari Rabu lepas, ada photoshoot company.. semua berpakaian seragam Conti Tech Centre.. hmm penat gak jadi model ya.. lenguh mulut senyum.. tiap sorang entah berapa belas kali shoot.. heheh.. new experience bergambar dengan jurugambar pro. 9 Feb ni ada lagi satu session.. ngeeee.. (^__^)


Saturday, January 17, 2015

Bestnya Cuti kah kah kah..

Assalamualaikum.. 

Selamat berhujung minggu.. amboi best betui cuti ya.. Alhamdulillah.. dah dua minggu aku kembali bekerja. Semakin boleh menyesuaikan diri dengan bangun seawal pagi.. kalau dulu bekerja dari rumah, pukul 6 pagi baru bangun coz kenkadang kul 2 pagi baru aku tido. Skang kul 5 pagi wajib bangun dah.. kenkadang kul 4.30 pagi aku dah jaga.. pastu tak tido lagi dah. Syukur.. aku rasa ini satu kebaikan untuk aku juga. Rencana Allah tu sememangnya terbaik. Bila bangun awal, 4.30 pagi.. aku dapat buat solat tahajud..kalau dulu, buat juga, tapi takdelah hari2.. tapi skang dah boleh buat hari-hari insyaAllah.. 

Kat ofis pun semakin ok.. dah boleh adapt ngan keje2 diofis.. untuk sebulan pertama ni memang tiap pagi aku ada half hour meeting ngan my GM. Kiranya sesi update keje-keje dan sesi soal jawab kalau ada yang aku tak faham, musykil, tak tau nak buat, ada masalah.. ni lah masa paling sesuai aku nak tanya, meluahkan masalah dan minta tunjuk ajar. Cuma kenkadang bila keje banyak, banyak sesungguh.. kenkadang kurang bz mula la aku rasa boring. Maka aku pun explore semua policy yang ada.. khatam habis2..

Ari ni cuti, melepak kat umah jer. Malas nak kuar... baru terasa kembali nikmatnya dok umah. Dulu masa lum keje full time, wah pantang hari minggu.. laju je ajak en somi jalan.. naik boring dok rumah ari2 tak nampak dunia luar. So, ari ni.. menu lunch adalah......

Asam Pedas Ikan Senangin.. pergh.. layan.. selain tu masak juga Masak Kicap Sotong dan ulam daun selom.. tu jer menunya.. Hari keje pun aku masak gak..cuma masa sangat lah suntuk. Yelah aku balik sampai taska/tadika anak2 dalam kul 6.30ptg.. dah tu balik umah, mandikan anak2 then masak.. lepas maghrib kuar balik bersama anak2 gi amik hubby kt ofis. So, masa memang tight sangat. Jadi kalau ari keje, aku masak simple2 jer.. cam mee goreng, spagetti, kalau masak nasi.. lauk sejenis jer.. hahaha.. bukan malas yer, masa yang kurang... kih kih kih..tapi Khamis lepas terlebih rajin, masak ni..


Spagetti Oleo, ayam panggang dan daging panggang.. hasil kerjasama aku dan suami. Pastu, teringin tgk orang dok update kerepek Ngaku.. buat juga Kerepek Ngaku.. sedap juga rupanya kerepek tu.. dapatlah sebalang. Dah licin dah..

Ni pulak, baru buat tadi.. ada lebihan roti Gardenia tu.. aku potong2.. bakar.. dah garing, aku celup dalam chocolate masakan yang dah dicairkan.. then tabur badam panggang.. masuk tempat beku jap.. siap!! Wallah.. dah macam coklat ko.. anak2 makan laju jer.. coklat roti gitu.. yang penting ibu buat. Ngeh ngeh.. 

Ni jelah yang sempat snap.. yang lagi dua pinggan dah masuk perut anak-anak.. nyum.. nyum... ^___^

Sunday, January 11, 2015

Terapi Minda Di Shaklee

Assalamualaikum..

Korang gi mana ari ni? Aku ke Shaklee tengahari Sabtu tu.. sesekali buat terapi minda ke Shaklee ni best gak hihihi.. kebetulan order masuk mencanak-canak minggu ni coz promo Alfalfa, Vitalea for Children dan Vivix ni.. nak2 pulak, Alfalfa beli dua botol dapat off 5%. Orang bijak memang cepatlah grab dua botol terus.. jimat $$ kan.. 

Minggu ni ramai yang nak kurus, selim melim, kulit cantik, kurangkan kolestrol dan buang toksin. So, aku pun memboronglah Omega, Alfalfa dan Lecithin.. Even dah ada keje tetap skang ni, Shaklee tetap dihati.. Business I still on. Sesape nak free consultation pasal vitamin Shaklee tu, just whatsapp jer.. InsyaAllah akan membantu sebaik mungkin. 

Cakap pasal Alfalfa ni.. King of Food uolls.. aku memang suka Alfalfa coz sumber milkbooster terbaek gitu. Yelah, sejak lahirkan Ammar aku memang bagi direct feeding jer kat dia. Maklum lah dok umah, tak keje.. apa kes nak pam2 susu pulak kan. So, bila dah start keje.. Ammar pun dah setahun umurnya, aku still nak bagi susu badan kat dia. At first bila pam, memang tak dapat banyak mana lah.. tapi as usual.. aku memang positif bab ni. Pam susu dan bagi direct feeding amatlah berbeza.. susu tu ada, just bila kita first time pam memang akan berkurang. Jangan risau, keep on pumping setiap 3 jam sekali ke.. minum air cukup.. amik supplement secara konsisten.. alhamdulillah. skang ni boleh bekalkan susu ke taskan dalam 5 pack tiap hari.. satu pack dalam 4 ke 5 oz.. oklah kan.. tu pun habis tau Ammar minum even dia dah makan solid food. So, sesapa yang nak jadi macam saya.. meh pm.. saya tunjukkan caranya.. :)

 hasil tangkapan petang tadi.. semua pun nak kurus dan cun


Lepas beli barang, kasi chance bebudak ni main kat playroom dalam Shaklee ni. Bagus Shaklee ni, senang mak bapak nak membeli belah.. anak-anak boleh main kat sini. tempat bersih dan selamat.
 
 Suka sangat dapat main..Qaireen xde time ni, gi toilet ngan abahnya.




 hero pujaan hati ni dah berkenan ngan ayam ni.. suka dia main ni sampai tak nak turun dan tak nak balik.. hahahha.. Abah beli satuletak kat umah ler..





Ok, dah happy-happy main, moh le kita balik coz ibu nak gi pos barang customer ni. Alhamdulillah.. excited pos barang pada customer yang memilih untuk kurus secara sihat.. happy dapat bantu orang lain dapat kehidupan yang lebih sihat.. 

Untuk sebarang pertanyaan/order produk Shaklee:

sms/whatsapp

LIZA (013-298682)












Bermulalah minggu persekolahan..

Assalamualaikum..

Hmm... minggu depan bermulalah minggu persekolahan. Tahun ni Qaleesya dah 6 tahun dan Qaireen pulak 4 tahun. Aku just masukkan Qaireen ke sekolah yang sama dengan Qaleesya. Senang, Ammar pun taska jarak beberapa rumah dari tadika kakak2 nya jer.. nak amik sekali harung.. Plan memula nak tukarkan sekolah, Qaireen teruja sangat nak gi Genius Aulad.. tapi Genius Aulad jauh sket dari rumah. Decided hantar skolah kakak jer. Tahun ni pun dah masuk 3 tahun Qaleesya disekolah tu, at least dia boleh la tengok2kan adiknya. 

Actually dah start hantar Qaireen ke situ sejak hari pertama aku start keje. Excited dia bangun pagi2 nak gi sekolah. Alhamdulillah.. hari pertama gi sekolah, ok jer ikut kakak masuk tak nangis. Tapi hari kedua, ketiga dan sampai la Jumaat lepas.. huhuhu.. sampai pintu pagar sekolah jer nangis.. nak ikut ibu gi keje. Sabor jelah.. pastu ibu pun nangis sama.. anak ngan mak sama cengeng! Pepagi nak gi skolah nangis.. tapi bila amik petangnya.. amboi kemain happy citer apa dia buat kat skolah aritu.. seminggu ni kira minggu orientasi lah even skolah start lambat. So, kena sabar sket la awal2 ni. Qaleesya dulu pun masa mula2, berbulan gak menangis hari2 nak kesekolah. 


Rambut 2015. Nak masuk skolah, ibu decided potong rambut diaorang.. sib baik dua2 pun tak kisah.. senang sket nak urus.


 Beg skolah baru.. yang Qaireen as usual lah, sentiasa nak Frozen theme jer..Qaleesya pulak pilih Barbie.. layankan jer.. Beli beg baru untuk Qaireen, mesti beli untuk Qaleesya gak.. beg dia pun dah daif sangat.. guna dua tahun dah. 

sikecik ni pun sibuk ngan beg dia gak ahhahaha...

Barang2 hari pertama ke sekolah.. dah mcm nak pindah gayanya..

Sibuk nk try baju sukan sekolah.. 

Hmm.. rasa sekejap jer anak2 dah besar.. moga anak-anak ibu terang hati dan dapat terima apa yang diajar dengan mudah..amin... 

Saturday, January 10, 2015

Kembali ke Dunia Pekerjaan

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. syukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan izinNya aku kembali menjadi wanita bekerjaya.. ahhahah.. sebelum ni kerja juga event title "surirumah" sepenuh masa.. nama jer surirumah.. tapi aku bekerja dari rumah.. syukur juga selama setahun berhenti kerja untuk menjaga sendiri Ammar hingga dia umur 1 tahun, Allah bagi aku rezeki dengan Shaklee. Even now, dah ada kerja tetap pun, Shaklee still menjadi side income utama. Cuma masa untuk menhapdet blog bisnes dan FB page semakin kurang... ngerrrrr... kena cari solution untuk ini. 

Well, secara totalnya aku start first day di tempat keje baru pada 02 Januari 2015. Tahun baru, azam baru, tempat keje baru. Selama aku jadi surirumah ni.. aku start aktif cari keje balik masa bulan Oktober. Dan keje yang aku dapat ni merupakan interview aku dengan company yang ketiga. Interview pertama dengan satu MNC di ICT, berjaya hingga second interview tapi takde rezeki. Interview kedua dengan local company yang first impression aku jejak kaki ke company tu adalah.. well I won't work here! Even big company tapi environmentnya sangatlah... hmmm.. malas nak cakap. So, masa interview memang aku yang "bahas" para interviewer tu.. aku kenakan diaorang balik kaw kaw punya hingga dua2 orang yang interview tu terdiam. Kuar bilik interview dah tau tak dapat punya hahhaha.. no regret!

Third interview ni.. paling tak disangka.. well mungkin betul juga kata sorang blogger famous tu, once kita enter MNC.. next next job pun ke MNC juga.. aku belek2 Jobstreet tu.. dah tak tau nak apply jawatan apa lagi dah.. sume dah apply. Ternampak pulak famous company ni kat side bar kanan tu.. saja click.. tengok2 ada position yang sesuai ngan aku.. so apply on line ke company tu.. dua hari lepas tu, dapat panggilan dari sorang minah salleh.. aku suspek dia ni orang Jerman coz dia punya slang...omak ai..bleh tahan. Dah la time tu, Ammar tengah melalak sakan.. anak2 ngah main bising wat weet wat weet.. dia panggil interview. So, aku minta dia send email detail interview then aku reply confirm la attend kan.. 

Secara jujurnya, ini interview paling tough aku pernah attend selama 10 tahun aku keje. Masuk2 jer..terus dia tanya apa achievement aku? satu butir pasal company tu yang aku study dia tak tanya langsung... kot kot ler nak tanya apa yang aku tau pasal company tu.. semuanya tanya pasal aku punya achievement kat previous company.. apa situasi paling susah aku pernah alami masa kt company lama, apa decision yang paling susah aku pernah buat bla bla bla.. banyak gak ler.. dekat sejam interview tu jer.. aku ingat lepas interview settle la.. rupanya ada test lagi. 30 soklan.. jawap dalam masa 30 minit. Dalam bilik meeting ditemani dengan sorang staff HR berbangsa Jerman tu yang jaga masa. Dah macam jawab exam haaa... soklan math sesaja.. aku tak suka Math!!!! kertas dan calculator not allowed. Abis korang ingat aku kira kat mana? Aku kira kt tangan.. penuh tapak tangan dengan nombor.. gila sejuk gedi aku kt dalam tu. Jap2 minah Jerman tu cakap "u have 20 minutes left, 10 minutes left.." serius stress!

Alhamdulillah.. dapat habiskan jawab semua soklan dalam masa 30 minit. Betul ke salah aku malas nak fikir.. kepala sakit.. serious beb, sakit kepala. Dah lama aku tak perah otak cenggini. But aku tau.. motif sebenar bukan nk tengok jawapan aku tu betul ke tak, dia nak tengok camne aku handle stress dan dalam masa yang sama dapat tak completekan tugasan diberi mengikut masa yang diberi. Honestly, masuk keta jer aku memang nangis.. siap anak2 and hubby ckp.. "takpe2.. jangan sedih.. kalau tak dapat tu maknanya bukan rezki kat sini la..adalah hikmahnya." So, memandangkan tak berharap.. aku pun tak la ternanti2 resultnya.. 

Dua hari lepas interview, they called me.. Alhamdulillah.. aku dapat keje tu!!! biar betul weihhh... happy tak terkata. Memang tak sangka.. serius tak sangka.. sujud syukur pada yang Maha Esa.. Now dah seminggu keje.. so far.. aku happy dengan benefit dan peluang yang diberi. Serius banyak benefit keje sini.. kantin disediakan.. makan dapat subsidi.. parking free.. dalam kawasan ofis.. medical dan insurans unlimited.. just go to any private hospitals, elaun untuk dental, vision sume ada. Masa keje flexible.. kalau ko nak balik awal, masuk la awal.. rasa malas nak masuk awal..masuk lewat.. balik lewat la.. janji cukup 8 jam keje.. 40 hours per week.. Bos?? daripada komen pekerja yang dah senior... he is the best boss ever.. tapi aku tak nak puji dia lebih2 lagi.. baru seminggu kot aku kat situ.. even dia kata kat aku, anggap dia cam best fren aku.. well kita tgk la ye en. boss.. so far setakat ni.. senang assist dia..senang bekerja dengan dia.. just kena adapt sket keje ngan mat2 saleh ni.. dialect Jerman diaorang ni memang sangat pekat... 

First time pakai Safety Shoes for plant tour masa proses induction. Lenguh makcik jalan lawat plant.. 32 ekar.. boleh sesat aku!

Namun paling lemah.. tiap pagi hantar Ammar kat Taska pasti air mata ni mengalir.. laju je kuar.. kenkadang malu plk kat teacher Ammar.. anak menangis jap jer.. ibu pulak lebih2.. huhu.. nak wat cane.. setahun kot aku siang malam berkepit ngan dia.. awal2 berpisah ni memang hati tak boleh terima.. tapi aku tau Ammar pun merindukan aku. Even dia tak meragam kat sekolah.. tapi bila aku amik dia waktu petang tu..memang dia nangis nak berkepit ngan aku jer.. ni pun demam ni hero kesayangan ku itu.. abah kata dia demam rindukan ibu.. sob sob sob.. ibu nangis lagi.. pagi tadi sepangjang jalan ke tempat keje aku nangis.. ingatkan anak.. Ya Allah.. kuatkan semangat ku.. jadikan ini ibadahku padaMu.. aku kena kuat fizikal dan mental demi anak.. doa ibu tak pernah putus untuk anak2 ibu.. Moga Allah lindungi anak2 ibu.. beri kesihatan yang baik. Ibu tau.. Allah lindungi anak2 ibu.. doa ibu kan mustajab. Alhamdulillah juga.. even setahun ibu tak pernah pam susu coz Ammar direct feeding. Namun Allah murahkan rezeki Ammar.. dari sehari ke sehari.. jumlah susu yang dipam semakin meningkat.. syukur Ya Allah.. moga segalanya berjalan lancar.. moga Allah mudahkan urusan keje ibu dan abah.. moga Allah jaga anak2 ibu ditaska dan sekolah.. Amin...

Dek kerana keta ada satu jer.. so, pepagi dah kuar kul 6.30 pagi.. hantar anak2 ke sekolah dan tadika, terus hantar hubby ke tempat keje.. satu jalan jer.. cuma tempat keje hubby 15 minit jer dari rumah. Then aku meredah jem ke PJ..balik petang tu bergegas amik anak dari Taska dan skolah.. balik rumah bagi diaorang mandi.. masak untuk dinner.. lepas maghrib, kuar amik hubby dari tempat keje.. then balik rumah baru dinner.. tulah rutin harian aku skang.. so, selain dari produk Shaklee yang sangat berkesan menjadikan aku slim. Ini juga salah satu faktor aku selim skang ni.. berat mmg tak naik2 dah.. turun makin ada.. now BMI 22.5.. just nice.. hehehhe.. Ok.. tu jelah nak citer.. ni pun dah panjang sangat dah.. jumpa dilain entry.. kalau korang nak slim melim ngan produk Shaklee.. jangan malu PM aku.. aku bagi free consultation.. baik punya ;).. k bye..

Thursday, January 1, 2015

Taska Untuk Ammar


Assalamualaikum.. 

Anak syurga pujaan hati ibu ni bakal ke taska Jumaat ni.. Sedih.. memang sedih.. hati ibu mana tak sedih.. setahun, siang malam ngan ibu.. lepas ni jumpa malam jer. Hmmm.. ibu cuba kuatkan semangat tabahkan hati.. tak nak fikir sangat coz kalau fikir, ibu akan nangis.. ibu akan jadi lemah.. hati ibu meronta-ronta nak jaga Ammar jer.. Tapi ibu tau, semua ni berlaku atas izin Allah.. pastinya itu perancangan yang terbaik yang Allah telah aturkan. 

So, dua tiga ari lepas ibu dah carikan Taska yang boleh memuaskan dan meyakinkan hati ibu untuk hantar Ammar. Ibu dah gi buat "inspection", so far ibu puas hati dengan keadaan taska, tenaga pengajar, sistem kat taska, keselamatan, pemakanan.. dan paling penting, ia berdaftar dengan JKM. 

Ada buku log harian. Ibu kena fill up part ibu bapa sebelum hantar anak ke taska, contoh cam apa perkembangan Ammar kat rumah, dah mandi lum, dah minum susu lum, tidur nyenyak ke tak.. Then bila amik Ammar dari taska ibu boleh review apa Ammar buat seharian kat taska, apa Ammar makan, minum susu bape kali.. semualah.. 




Dalam log book :)

Yang ni pulak yuran taska.. so sape yang berminat nak hantar ke taska ni, boleh PM, kita citer2 taska mana yer.. 


Menu harian

Jadual harian


Tarikh TaskaTutup.. senang ibu bapa nak amik cuti.


Ibu doa sangat Ammar dapat sesuaikan diri disini. Moga Ammar dijaga dengan baik oleh cikgu-cikgu disini yang rata-ratanya mendapat kursus pendidikan awal kanak-kanak. Barulah ibu dapat bekerja dengan tenang.. 

"Ya Allah.. Kau lindungilah anakku Ammar, Qaireen dan Qaleesya dari pandangan dan niat jahat manusia.. Aku letakkan mereka dibawah perlindunganMu Ya Allah semasa aku keluar bekerja.. amin.. amin.. amin.."

Allah akan jaga Ammar, Kakak Qaireen dan Kakak Qaleesya... ibu yakin itu.

















 

Selamat Datang 2015!!!


Assalamualaikum..

Selamat tinggal 2014, Selamat datang 2015..please be good to me heheheh.. 2014 meninggalkan banyak kenangan manis bagi aku.. setahun menjadi fulltime housewife merupakan saat paling bermakna. Banyak kenangan terhimpun, banyak benda dipelajari... (^__^) senyuman penuh makna disitu. Hahaha...

2015, azam baru, tempat keje baru, back to busy life.. bakal keluar dengan bulan dan balik juga dengan bulan. Namun yang pasti tahun 2015 aku berazam akan bekerja bersungguh-sungguh dan fokus pada kerja baru aku ni. Shaklee tetap akan diteruskan sebagai side income. Jadi jangan risau nak order barang ngan saya yer.. just whatsapp 013-2986822. 

InsyaAllah akan berusaha menjadi ibu yang lebih baik, isteri yang lebih baik, anak dan menantu yang lebih baik juga manusia yang lebih baik. Moga aku akan bersabar menghadap jalan jem setiap hari coz dan setahun tak mengadap jem kat Federal Highway tu kan.. Moga Allah mudahkan segala urusanku.. dunia dan akhirat.. amin. 

HAPPY NEW YEAR 2015!!!