penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Saturday, January 10, 2015

Kembali ke Dunia Pekerjaan

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. syukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan izinNya aku kembali menjadi wanita bekerjaya.. ahhahah.. sebelum ni kerja juga event title "surirumah" sepenuh masa.. nama jer surirumah.. tapi aku bekerja dari rumah.. syukur juga selama setahun berhenti kerja untuk menjaga sendiri Ammar hingga dia umur 1 tahun, Allah bagi aku rezeki dengan Shaklee. Even now, dah ada kerja tetap pun, Shaklee still menjadi side income utama. Cuma masa untuk menhapdet blog bisnes dan FB page semakin kurang... ngerrrrr... kena cari solution untuk ini. 

Well, secara totalnya aku start first day di tempat keje baru pada 02 Januari 2015. Tahun baru, azam baru, tempat keje baru. Selama aku jadi surirumah ni.. aku start aktif cari keje balik masa bulan Oktober. Dan keje yang aku dapat ni merupakan interview aku dengan company yang ketiga. Interview pertama dengan satu MNC di ICT, berjaya hingga second interview tapi takde rezeki. Interview kedua dengan local company yang first impression aku jejak kaki ke company tu adalah.. well I won't work here! Even big company tapi environmentnya sangatlah... hmmm.. malas nak cakap. So, masa interview memang aku yang "bahas" para interviewer tu.. aku kenakan diaorang balik kaw kaw punya hingga dua2 orang yang interview tu terdiam. Kuar bilik interview dah tau tak dapat punya hahhaha.. no regret!

Third interview ni.. paling tak disangka.. well mungkin betul juga kata sorang blogger famous tu, once kita enter MNC.. next next job pun ke MNC juga.. aku belek2 Jobstreet tu.. dah tak tau nak apply jawatan apa lagi dah.. sume dah apply. Ternampak pulak famous company ni kat side bar kanan tu.. saja click.. tengok2 ada position yang sesuai ngan aku.. so apply on line ke company tu.. dua hari lepas tu, dapat panggilan dari sorang minah salleh.. aku suspek dia ni orang Jerman coz dia punya slang...omak ai..bleh tahan. Dah la time tu, Ammar tengah melalak sakan.. anak2 ngah main bising wat weet wat weet.. dia panggil interview. So, aku minta dia send email detail interview then aku reply confirm la attend kan.. 

Secara jujurnya, ini interview paling tough aku pernah attend selama 10 tahun aku keje. Masuk2 jer..terus dia tanya apa achievement aku? satu butir pasal company tu yang aku study dia tak tanya langsung... kot kot ler nak tanya apa yang aku tau pasal company tu.. semuanya tanya pasal aku punya achievement kat previous company.. apa situasi paling susah aku pernah alami masa kt company lama, apa decision yang paling susah aku pernah buat bla bla bla.. banyak gak ler.. dekat sejam interview tu jer.. aku ingat lepas interview settle la.. rupanya ada test lagi. 30 soklan.. jawap dalam masa 30 minit. Dalam bilik meeting ditemani dengan sorang staff HR berbangsa Jerman tu yang jaga masa. Dah macam jawab exam haaa... soklan math sesaja.. aku tak suka Math!!!! kertas dan calculator not allowed. Abis korang ingat aku kira kat mana? Aku kira kt tangan.. penuh tapak tangan dengan nombor.. gila sejuk gedi aku kt dalam tu. Jap2 minah Jerman tu cakap "u have 20 minutes left, 10 minutes left.." serius stress!

Alhamdulillah.. dapat habiskan jawab semua soklan dalam masa 30 minit. Betul ke salah aku malas nak fikir.. kepala sakit.. serious beb, sakit kepala. Dah lama aku tak perah otak cenggini. But aku tau.. motif sebenar bukan nk tengok jawapan aku tu betul ke tak, dia nak tengok camne aku handle stress dan dalam masa yang sama dapat tak completekan tugasan diberi mengikut masa yang diberi. Honestly, masuk keta jer aku memang nangis.. siap anak2 and hubby ckp.. "takpe2.. jangan sedih.. kalau tak dapat tu maknanya bukan rezki kat sini la..adalah hikmahnya." So, memandangkan tak berharap.. aku pun tak la ternanti2 resultnya.. 

Dua hari lepas interview, they called me.. Alhamdulillah.. aku dapat keje tu!!! biar betul weihhh... happy tak terkata. Memang tak sangka.. serius tak sangka.. sujud syukur pada yang Maha Esa.. Now dah seminggu keje.. so far.. aku happy dengan benefit dan peluang yang diberi. Serius banyak benefit keje sini.. kantin disediakan.. makan dapat subsidi.. parking free.. dalam kawasan ofis.. medical dan insurans unlimited.. just go to any private hospitals, elaun untuk dental, vision sume ada. Masa keje flexible.. kalau ko nak balik awal, masuk la awal.. rasa malas nak masuk awal..masuk lewat.. balik lewat la.. janji cukup 8 jam keje.. 40 hours per week.. Bos?? daripada komen pekerja yang dah senior... he is the best boss ever.. tapi aku tak nak puji dia lebih2 lagi.. baru seminggu kot aku kat situ.. even dia kata kat aku, anggap dia cam best fren aku.. well kita tgk la ye en. boss.. so far setakat ni.. senang assist dia..senang bekerja dengan dia.. just kena adapt sket keje ngan mat2 saleh ni.. dialect Jerman diaorang ni memang sangat pekat... 

First time pakai Safety Shoes for plant tour masa proses induction. Lenguh makcik jalan lawat plant.. 32 ekar.. boleh sesat aku!

Namun paling lemah.. tiap pagi hantar Ammar kat Taska pasti air mata ni mengalir.. laju je kuar.. kenkadang malu plk kat teacher Ammar.. anak menangis jap jer.. ibu pulak lebih2.. huhu.. nak wat cane.. setahun kot aku siang malam berkepit ngan dia.. awal2 berpisah ni memang hati tak boleh terima.. tapi aku tau Ammar pun merindukan aku. Even dia tak meragam kat sekolah.. tapi bila aku amik dia waktu petang tu..memang dia nangis nak berkepit ngan aku jer.. ni pun demam ni hero kesayangan ku itu.. abah kata dia demam rindukan ibu.. sob sob sob.. ibu nangis lagi.. pagi tadi sepangjang jalan ke tempat keje aku nangis.. ingatkan anak.. Ya Allah.. kuatkan semangat ku.. jadikan ini ibadahku padaMu.. aku kena kuat fizikal dan mental demi anak.. doa ibu tak pernah putus untuk anak2 ibu.. Moga Allah lindungi anak2 ibu.. beri kesihatan yang baik. Ibu tau.. Allah lindungi anak2 ibu.. doa ibu kan mustajab. Alhamdulillah juga.. even setahun ibu tak pernah pam susu coz Ammar direct feeding. Namun Allah murahkan rezeki Ammar.. dari sehari ke sehari.. jumlah susu yang dipam semakin meningkat.. syukur Ya Allah.. moga segalanya berjalan lancar.. moga Allah mudahkan urusan keje ibu dan abah.. moga Allah jaga anak2 ibu ditaska dan sekolah.. Amin...

Dek kerana keta ada satu jer.. so, pepagi dah kuar kul 6.30 pagi.. hantar anak2 ke sekolah dan tadika, terus hantar hubby ke tempat keje.. satu jalan jer.. cuma tempat keje hubby 15 minit jer dari rumah. Then aku meredah jem ke PJ..balik petang tu bergegas amik anak dari Taska dan skolah.. balik rumah bagi diaorang mandi.. masak untuk dinner.. lepas maghrib, kuar amik hubby dari tempat keje.. then balik rumah baru dinner.. tulah rutin harian aku skang.. so, selain dari produk Shaklee yang sangat berkesan menjadikan aku slim. Ini juga salah satu faktor aku selim skang ni.. berat mmg tak naik2 dah.. turun makin ada.. now BMI 22.5.. just nice.. hehehhe.. Ok.. tu jelah nak citer.. ni pun dah panjang sangat dah.. jumpa dilain entry.. kalau korang nak slim melim ngan produk Shaklee.. jangan malu PM aku.. aku bagi free consultation.. baik punya ;).. k bye..

No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)