penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Sunday, June 14, 2015

Ammar masuk hospital lagi - Part 3

Assalamulaikum..

Rabu 10/6/15.. Ammar bangun pagi nampak cam ceria jer.. demam takde pagi tu. Tangan still bengkak tapi aku tengok dia aktif jer..makan ok.. main2 semua. Hati cam sedap sket.. insyaAllah boleh balik kot.. Doktor datang pagi tu tengok.. dia kata masih bengkak lagi..so, KIV sampai petang tengok keadaan tangan dan demam dia. 



 Bawa dia gi kafe hospital.. belikan kuih dan air milo. Suka tak terkata. Yelah asyik terperap dalam bilik jer.. apa pun tak boleh buat. 




 dari siku ke pergelangan tangan masih bengkak tapi dah kurang sket la..


Anak ibu yang soleh.. siap solat lagi padahal ni baru kul 12 lebih.. hehehe

Dalam kul 1 lebih suhu bandan Ammar naik balik ke 38.6. Sekali lagi masuk ubat ikut bontot. Dalam kul 3ptg doktor datang.. cek tangan Ammar.. aku tanya lah naper bengkak tak surut2.. kat belakang telapak tangan tu keras merah..tangan dia pun rasa panas jer yang belah bengkak tu.. (sebelah kanan). Aku tanya doktor apa sebab jadi macam ni. Doktor cakap, actually ada darah tersumbat.. so lubang masuk air tu block. Air tak dapat masuk then merebak kebawah tisu kulit sebab tu tangan Ammar bengkak Ini tak sepatutnya berlaku coz nurse should check which is flush bila nak masuk ubat dan cek water drip tu selalu. Now tangan Ammar dah kena infection sebab tu dia asyik demam.  Harapan nak discharge musnah sama sekali. Then doktor bagitau yang Ammar maybe kena on antibiotik as dah ada infection. Diaorang nak buat blood test nak tengok darah putih Ammar dan CRP untuk keradangan. Hati aku dah bercampur baur.. marah, geram, sedih, sebak.. dah la sorang2 nak harung semua ni..Aku terus nangis.. aku tak peduli dah malu ke doktor or nurse.. apa nak jadi ngan tangan anak aku ni.. tangan kot!

Doktor ajak ke bilik rawatan untuk amik darah dan buat line. Lepas amik darah.. doktor cari line kat kaki Ammar as tangan dah tak boleh.. sebelah kanan dah bengkak. Sebelah kiri dah try masa nak admit aritu memang payah nak dapat urat. So, kaki jelah yang tinggal. Try kaki kiri kuar masuk tak dapat urat.. Ammar ni dah menjerit, melaung melalak panggil ibu sambil jerit "aduh.. aduh..". Ini moment yang aku kalau boleh nak elak coz aku memang tak tahan.. Ammar nangis.. aku pun nangis sekali.. Then doktor try kaki kanan pulak.. korang bayangkan banyak mana Ammar menahan sakit! At last dapat kaki kanan.. anak aku dah terisak2 menangis.. aku terus dukung Ammar.. tenangkan dia.. bawa balik bilik. Bila balik bilik, aku bagi dia susu coz kalau tak dia asyik menangis lagi.. Aku tengok Ammar dah letih.. lagi lah aku bertambah risau. Then doktor datang, doktor bagi tau based on result blood test memang tahap keradangan Ammar sangat tinggi.. biasa kurang dari 5 tapi Ammar dah cecah 79! So, kena terus on antiobiotik. This time memang aku tak boleh tahan emosi lagi dah.. aku nangis jer.. lepas doktor keluar, aku call hubby citer kat dia apa yang berlaku. Hubby aku bengang la.. kalau tak ari ni dah boleh discharge tapi disebabkan kecuaian staff hospital Ammar dapat penyakit lain pulak. Rotavirus dah baik now kena infection pulak. Hubby cakap panggil doktor, dia akan ke hospital terus. Dia nak jumpa doktor, if hospital tak nak bertanggungjawab hubby nak proceed with saman!

Lepas cakap ngan hubby aku terus panggil doktor. Bila cakap kali ni memang aku nangis kaw2 nyer.. serius aku risau keadaan tangan Ammar. Aku cakap ngan doktor, kalau diaorang tak cuai Ammar takkan jadi macam ni. Now kami nak hospital bertanggungjawab.. sukar nak citerkan emosi aku time tu.. memang macam2 kuar.. sampai doktor lelaki tu pun menangis.. nurse kat sebelah dah pucat lesi. Aku memang cakap if diaorang tak responsible, kami akan sue hospital. Hubby pun dah call sepupu dia (luckily ada cousin lawyer), so cousin hubby dah ckp by right hospital memang kena take responsibility give treatment without charge as this is their negligence. Doktor promise akan discuss ngan management to waive the cost and bagi treatment yang sepatutnya. Dalam 10 minit lepas tu, doktor masuk balik ngan unit manager.. hubby pun sampai..merah padam muka laki I menahan marah uolls.. at last selepas tough discussion.. KPJ sanggup waive the cost dan teruskan treatment hingga Ammar sihat. Jujurnya kami memang kecewa ngan service KPJ.. such a well known hospital boleh buat kecuaian macam ni.. anak kami admit sebab benda lain, now end up sakit lain pulak dek kecuaian staff KPJ. Sangat mengecewakan!!!

So, malam tu memang aku dan Ammar tak dapat tido lena coz jap2 unit manager datang visit. Jap2 nurse datang cek tangan.. cek line kat kaki.. cek balutan.. cek demam.. macam2 lagi lah..

 Tangan berbalut disapu ngan antibiotik dan balutan air garam untuk sedut kuar bengkak air tu..

 Line untuk masuk antibiotik di kaki. tiap kali masuk dua jenis antinbiotik.. Ammar akan menangis dan mengaduh sakit.. ibu mana sanggup tengok anak dia macam ni.. hati bagai dihiris2..


 Bahagian yang aku tunjuk tu masih bengkak keras.. doktor kata amik masa 10 hari nak surut.. tawakal jerlah..

Masih bengkak kan?? Jumaat 12/6/15 dapat discharged coz Ammar dah tak demam.. dah aktif.. cuma tangan tu belum bDaik sepenuhnya. Doktor bagi antibiotik dan ubat tahan sakit balik makan kat umah.. Ammar pun dah stress dok lama sangat kat hospital.

Until now, 14/6/15 bengkak masih lum surut.. bila tanggan Ammar banyak gerak tempat tu akan jadi merah.. Ya Allah sembuhkan lah tangan anakku secepat mungkin.. dalam hati ni sentiasa risau.. tunggu follow up ngan doktor 16/6/15 ni untuk tahu perkembangan tangan tu.. Please pray untuk kesihatan Ammar.. moga Ammar terus sihat lepas ni. ibu tak sanggup lagi nak tengok Ammar masuk hospital.. ibu tak kuat lagi. cukup-cukuplah..


Ammar masuk Hospital lagi - Part 2

Assalamualaikum..

Meh sambung citer.. Sabtu 6/6/15 lepas breakfast, terus bawa Ammar ke klinik lain plk untuk dapatkan referral letter yang baru. Call klinik company untuk dapatkan GL ke KPJ Selangor as KPJ Klang company tak cover (new hospital kan..). Dalam kul 11 pagi kitaorang sampai hospital. Terus ke bahagian kecemasan. Ammar dah tak muntah, tapi masih cirit. Lepas jumpa doktor.. doktor advise buat blood test. Result blood test takde yang abnormal sangat.. but as dia still cirit birit and warna taik dia dah bertukar hijau.. doktor suruh admit. Kul 12 lebih masuk wad 4A bilik 409. Nilah bilik kami selama 6 hari di KPJ Selangor.. Bila dah masuk bilik.. Ammar start muntah lagi.. cirit birit toksah citer la.. ganti diapers cirit lagi.. muntah banyak kali.. start water drip coz dia tak nak makan or minum.. hanya nak breastfeed jer. Ammar disahkan mengidap Rotavirus.

keletihan.. tak makan, tak minum.. muntah cirit banyak kali.. sian my hero.. lepas masuk water drip nampak dia ok sket.. 

Ahad 7/6/15, Ammar nampak cam ok sket.. dah boleh makan walau sekeping biskut.. 




 bangun pagi, makan biskut.. tengok tv.. ibu hope cepat la sembuh walau masih cirit lagi.. muntah dah kurang hari ni.
lepas mandi, merajuk kena minum air bercampur ubat untuk cirit birit.. heheh comel jer..


Isnin 8/6/15, he is getting better.. cirit dah kurang,demam pun dah kurang.. so, doktor kata tunggu cirit dah takde.. najis dah pekat sket, boleh balik.. hati ibu berbunga2 :)

Selasa 9/6/15, Ammar bangun awal.. makan cereal.. berselera.. ibu tengok cam bertambah-tambah baik.. lepas makan Ammar rehat. Pastu nak minum susu ibu.. ibu rasa badan Ammar panas membahang.. minum susu pun terasa mulut dia panas. Aik takkan demam lagi kot.. nurse datang cek temperature.. 39.4!! amik ko!! Apsal tetiba suhu naik mendadak ni. Terus nurse masukkan ubat ikut bontot.. Ammar pun start merengek jer nak berdukung.


Tengahari kakak aku datang melawat.. bawa bubur untuk Ammar. Aku suap pun tak nak makan gak.. hmmm naper ni. Tadi pagi ok jer selera dia. Masa ngah sembang2 tu.. Ammar nak menyusu. Aku pun bagi la susu.. sambil sembang, sambil menyusu aku usap2 tangan dia.. sekali rasa aikk apsal tangan yang water drip tu keras.. tengok dah bengkak sampai ke siku dah.. kelam kabut panggil nurse.. nurse datang terus ckp, block  air tak masuk.. terus diaorang buka line tu.. amik air garam celup kain terus balut tangan Ammar. Aku dah panik gak.. aku tanya nurse naper leh jadi macam tu.. sorang pun tak menjawab soklan aku.. 

 Dah macam apa dah tangan Ammar.. Doktor datang petang tu, cakap takde apa2. Bengkak akan surut dalam masa 24 jam. Ok, kita tengok.. sabar.. sabar..

Ammar start demam on off.. sangat merisaukan.. so, aku dah nampak cam esok memang tak boleh kuar wad ni even cirit Ammar dah takde. 

To be continue...


Ammar masuk hospital lagi - Part 1

Assalamualaikum..

Hari ni aku agak keletihan coz semalam baru discharged dari hospital. Ya.. Ammar admitted lagi. But this time kat KPJ Selangor. Dari balik malam semalam, aku banyak tido jer.. belakang sakit, tangan sakit.. pendek kata satu badan sakit.. memang rasa nak demam. Sejuk satu badan... pagi ni pun bangun rasa pening, loya..membawa ke petang.. tapi dalam tak sihat ni pun, still gak kena kemas rumah coz dah tinggal seminggu. Rumah dah macam kapal pecah layaknya. 

Berbalik kepada cerita Ammar. Kisah bermula hari Khamis (4/6/15), aku amik Ammar dari taska.. cikgunya kata Ammar dah muntah dua kali sejak lepas mandi petang tadi. Aku tak syak apa2 la coz tengok dia cam ok jer. So, lepas amik kakak2nya..bebudak tu nak gi main. So, aku bawa la ke Giant yang 10 minit dari rumah tu. Kat Giant ada indoor playground memandangkan nak hujan. Baik main kat situ jer. Hubby lum balik lagi.. Masa kat Giant tu, aku nampak Ammar tak happy jer. Bagi naik keta yang ada music bergerak tu pun tak happy.. monyok jer. Ajak bebudak ni balik, of course la tak nak coz ngah sonok main. So, aku dukung jelah si Ammar.. kat luar memang dah hujan lebat siap kilat guruh bagai.. ngah2 dukung tu sekali Ammar muntah lagi.. habis atas lantai Giant tu. Aku apalagi, cepat2 panggil anak2 ajak gi tandas. Tudung aku dah kena muntah Ammar gak.. basuh2 muntah tu terus ajak anak2 balik. Masa kat dalam keta dia merengek2.. aku ni fikir nak balik or nak dok dalam keta dulu. Dia nak menyusu.. So aku breastfeed dia dulu.. Menyusu tak sempat 10 minit, dia terus muntah lagi.. this time memancut2.. ngan aku dan Ammar dua-dua mandi muntah.. habis baju ngan seluar aku. Terus call hubby.. hubby dah nak sampai rumah. Dia suruh terus balik bawa Ammar ke klinik.

Sesampai kat umah, tengok hubby dah tunggu. Aku bawa Ammar naik atas, tukar baju then terus kuar ke klinik. Doktor cakap Ammar salah makan or jangkitan dari kawan2. As dia takde cirit birit..so doktor just bagi ORS dan ubat angin jer. Balik umah, Ammar dah tak nak makan.. minum pun tak nak.. lembik dah my hero tu. Bagi ORS yang dicampur ngan air, dia minum sket jer.. mana ada budak nak minum ORS tu. Kat rumah dia muntah lagi.. banyak kali.. then start cirit. Aku suruh hubby gi klinik untuk dapatkan surat rujukan ke hospital. Memang malam tu Ammar muntah banyak kali.. tak terkira dah.. dah pack2 baju, tengok dia tido nyenyak.. cam kesian pulak nak ganggu tido dia. So we decided tunggu sampai esok.

Jumaat 5/6/15, aku amik EL.. saja pantau dia dari rumah. Tengok dia macam ok.. tak muntah2 lagi dah.  So, aku bawa dia gi KFC.. kot dia ada selera nak makan kan.. Order kan bubur untuk dia.. 



Berselera dia makan bubur tu.. habis! Lepas makan, bawa dia gi skolah agama nak daftar skolah agama Qaleesya. Settled kat situ terus balik rumah.. kiranya jumaat tu, kami jalan berdua jer.. Qaleesya Qaireen hantar ke daycare. Balik rumah dia ada cirit gak.. aku tak expect apa2 lagi since dia nampak cam ok sket.. petang tu memang mengulit ngan dia jerlah..Malam tu dia ada muntah lagi.. then cirit birit lagi.. dia dah start cam lemah sket.. kitaorang decide, esok pagi mmg kena bawa ke hospital gak. 

To be continue...